Парафинът е една от противоречивите съставки, които се препоръчва да

...
Парафинът е една от противоречивите съставки, които се препоръчва да
Коментари Харесай

Парафинът в козметиката – безопасен ли е, или може би е по-добре да го избягвате?

Парафинът е една от спорните съставки, които се предлага да се заобикалят в козметиката. Единственият въпрос е в действителност ли е нездравословен за кожата и тялото? В тази публикация се занимаваме с митовете за парафина и отговаряме на най-честите въпроси, като да вземем за пример дали парафинът е комедогенен.

Парафинът нашумя с възходящия интерес към естествената грижа. Предполага потреблението на козметика с елементарен и изчистен състав, т.е. без петролни деривати, парабени, синтетични оцветители или изкуствени аромати. Поради тази причина парафинът е в черния лист. Вярно е обаче, че това е вещество, което нормално се среща в козметика като кремове, лосиони за тяло, червила или основи за грим, тъй че намирането на козметика без парафин или с парафинов сурогат може да бъде същинско изтезание. Междувременно се оказва, че парафинът не е толкоз неприятна съставна част, колкото се разказва. Да, в някои случаи е по-добре да се заобикаля, само че не би трябвало да се отстранява дефинитивно.

Какво съставлява парафинът?

Парафините са синтетични съединения, получени в процеса на филтрация на недопечен петрол (оттук и името „ нефтени субстанции “). Сред парафините се разграничават:

  • парафиново масло (INCI: Paraffinum Liquidum )
  • вазелин (INCI: вазелин )
  • церезин (INCI: Ceresin )
  • озокерит (INCI: Ozokerite )
  • микрокристален восък (INCI: Cera Microcristallina )
  • изопарафин (INCI: Isoparaffin )

Парафинът е безцветно минерално масло, което е примес от прави, дълговерижни, наситени въглеводороди. Той демонстрира редица свойства, потребни в козметиката, грижата и медицината. На първо място, той омазнява и предотвратява загубата на влага от епидермиса, тъй че можете да го намерите освен в козметиката, само че и в медицински препарати и медикаменти за локално приложение, като мехлеми за екзема и кожни алергии.

В листата на съставките на INCI ще намерите парафин под имената: Paraffinum Liquidum, Paraffin, Synthetic Wax, Isoparaffin, Petrolatum, Cera Microcristallina.

Най-общо парафинът се разделя на мек парафин (топи се при 42-45 градуса по Целзий), корав парафин (топи се при 60 градуса по Целзий) и течен парафин (без цвят и мирис). Свещите са направени от корав парафин, до момента в който течният парафин, прочут като минерално масло, е съставен елемент на козметиката и медицинските произведения. За производството на кремове, лосиони и червила се употребява най-вече мек парафин, а течен парафин – за маски за лице и препарати за баня за деца и възрастни.

Безопасен ли е парафинът?

Парафините са безвредни за здравето на кожата и цялото тяло. Противниците на парафина настояват, че той е отровен и непознат на човешкото тяло. Аргументът е, че когато парафинът се ползва върху кожата, той предизвиква задръстване на порите на кожата, което пречи на кожата да диша, а това от своя страна води до струпване на отрови (и даже болести заради струпване на токсини), само че този мит е развенчан от международни специалисти и кожни лекари.

Съединенията от парафиновата група не провокират инфектиране, не се натрупват в организма, не са токсични, не провокират сенсибилизация и раздразнение. Освен това те не блокират мастните жлези и не потискат секрецията на себум.

Като се има поради, че съгласно настоящето положение на познанието и проучванията парафинът не блокира мастните жлези и не би трябвало да се заобикаля. Да, парафинът може да бъде комедогенен, само че това е много рядко и се появява единствено когато се употребява чист парафин. Парафинът в козметиката, където се среща дружно с други субстанции и е с ниска централизация, няма комедогенен резултат.

Важно е, че парафините са първични материали с доста висока непорочност, което се изисква от строги законови разпореждания, като Регламент за козметиката 1223/2009 / Европейска общност или индустриални условия, създадени от Cosmetics Europe. Според тях парафините като козметични съставки би трябвало да дават отговор качествено на суровините, употребявани в лекарствените артикули. Безопасността на парафина може да се удостовери и от обстоятелството, че минералното масло (течен парафин) се употребява в храните и неговата сигурност се застъпва от Научния комитет на Европейския орган за сигурност на храните (EFSA).

Комедогенен ли е парафинът и блокира дишането на кожата?

Някои хора са загрижени за парафина заради хипотетичните му комедогенни резултати. Това е, с цел да повлияе на появяването на недостатъци, черни точки и лезии от акне. Както към този момент споменахме, единствено чистият парафин може да запуши порите, само че това не важи за парафина в козметиката. Най-общо казано, в вярната централизация, парафинът не е нито комедогенен, нито алергизиращ.

Струва си да спрем за миг на мита, че парафинът пречи на кожата да диша. Е, газообменът през кожата е пренебрежимо дребен (конкретно той е 1% по отношение на цялата повърхнина на кожата, а това се равнява на 2 квадратни метра), а процесът на дишане при индивида протича през белите дробове, а не през кожата. Следователно единствено по себе си е неточност да се приказва за „ дишане през кожата “. Така че не можете да нарушите „ дихателния развой “, като нанесете върху кожата вазелин или парафиново масло. Въпреки че знаем от кое място може да идва това чувство за липса на дишане, то се предизвиква от задръстване на порите на кожата, тъй че цялостното разчистване на кожата е от решаващо значение.

Парафинът в грижата за кожата- за кого?

Парафините, нанесени върху кожата, основават предпазен филм, който инхибира трансепидермалната загуба на вода от епидермиса (TEWL), което косвено усъвършенства хидратацията. Поради това парафинът е идеална съставна част за хора с доста суха кожа. Среща се и в козметиката за грижа за сензитивна, атопична и детска кожа.

Голямото преимущество на парафина е неговата висока непоклатимост и предпазен резултат. Благодарение на това той поддържа и укрепва защитната преграда на кожата и по този метод спомага за възобновяване на естествените й функции(което е значимо, да вземем за пример, при положение на раздразнена кожа).

Парафиновото масло (минерално), вазелинът, множеството растителни масла в чист тип не са подобаващи за приложимост при всички видове кожа. Притежателките на мазна, комбинирана и себорейна кожа със податливост към черни точки би трябвало да ги заобикалят или употребяват умерено. Това се дължи на обстоятелството, че самата кожа прекалено отделя себум и е склонна да се запушва, а емолиентите могат да засилят това още повече.

Нека прибавим, че парафините основават оклузивен пласт, който се отмива по-трудно и непрекъснатото нанасяне на козметика с парафини или масла не оказва помощ. Това от своя страна може да докара до нарушение на естествения развой на загуба на влага от епидермиса и вследствие на това до нарушение на бариерните функционалности на кожата, която парадоксално може да стане по-суха. Съветът за това е елементарен: задоволително е да употребявате примес от няколко субстанции. Ето за какво маслата за тяло се основават на парафиново масло с примеси на мастни киселини.

Парафин в козметиката за коса

Парафинът, с изключение на в козметиката за грижа за кожата, се прибавя и в козметиката за коса. Благодарение на него косата стопира да се наелектризира и в допълнение възстановява здравия искра. Тук има главно кондициониращ и предпазен резултат. Добавянето на парафин към шампоани и балсами прави косата по-добре предпазена от нездравословни външни фактори, като изсъхнал въздух, заледяване или дъжд.

Парафиновият восък се предлага изключително за сухи, склонни към раздробяване и цъфнали краища, защото може да помогне за попречване на по-нататъшното им увреждане.

Тук си коства да споменем, че парафинът не се предлага за деликатна и тънка коса. Защо? Защото козметиката с парафин може да натовари косата. Хората, склонни към пърхот, също би трябвало да го заобикалят.

Безопасност на парафина в козметиката – обобщение

Парафинът е безвредна съставна част, подробно тествана и необятно употребена в козметиката и медицината, в това число медикаментите. Има добър дерматологичен профил, което значи, че не провокира сенсибилизация и раздразнение, тъй че може да се употребява за сензитивна и алергична кожа. Няма опасения и за неговата токсичност – многочислени проучвания демонстрират, че е безвреден за организма и не взаимодейства с кожата. Тази позиция е показана от Световната здравна организация (СЗО) и специалисти от експертната група за обзор на козметичните съставки (CIR).

Затова дано не демонизираме парафина толкоз доста, тъй като към него са зародили доста легенди, които в действителност не са оправдани. Разбира се, в някои случаи парафинът може да не работи, само че това е самостоятелен въпрос. Затова от вас зависи дали ще употребявате козметика с парафин и при какви условия.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР