Пapитe в бpoй ca пpocт и лeceн нaчин зa paзплaщaнe,

...
Пapитe в бpoй ca пpocт и лeceн нaчин зa paзплaщaнe,
Коментари Харесай

Парите в брой постепенно си отиват. Какво идва след тях?

Пapитe в бpoй ca пpocт и лeceн нaчин зa paзплaщaнe, изпoлзвaн oт вeĸoвe, само че в актуалната софтуерна действителност те последователно се трансформират в отживялост.
Все повече хора употребяват цифровите разплащания, защото са доста по-удобни, без значение дали заплащат с карта, електронна сметка или през приложение на смарт телефона.
От място за предпазване на банкноти и монети, портфейлът последователно се трансформира в пространство, където се държат най-много документи, разнообразни типове карти (кредитни, дебитни, за градския превоз, за достъп до офиса, за отстъпки в разнообразни търговски вериги) или непосредствено се трансформира в електронен, " влизайки " в телефона.
Развитите страни с уверени крачки се трансформират в безкешови общества, чиито жители всеобщо употребяват цифрови услуги, с цел да заплащат битовите си сметки, да пазарят онлайн или да резервират мечтаната отмора.
В Швеция парите в брой изчезват от всекидневието, като единствено 2% от разплащанията в страната се правят кеш. Всичко останало минава през карти, приложения на смарт телефона или онлайн банкиране. Дори църквите в страната одобряват дарения посредством мобилни приложения.
Бъдещето принадлежи на безконтактните заплащания

Хората по света стават все по-информирани и бързо възприемат новите технологии за разплащания. Системата с безконтактните карти навлезе доста бързо и в България, тъй като всички се увериха, че е доста комфортна.
Мобилните разплащания дават опцията от всяко устройство да се направи заплащане към всеки един магазин или онлайн търговец и по-късно да се получи стремежи артикул или услуга.
Най-напреднал в това отношение е Китай, където стотици милиони хора заплащат посредством услуги като WeChat Pay и Alipay, а заплащането в брой е отживялост. Само за няколко години мобилните заплащания се трансфораха в неразделна част от всекидневието на китайците.
Независимо от мащаба си, фирмите за цифрови разплащания бележат голям напредък, вкарват все по-модерни технологии и имат от ден на ден клиенти. Пример за това са MasterCard, Visa, PayPal или ePay.
Цифровите разплащания са и най-хубавият метод за битка със сивата стопанска система, защото всяка една трансакция се записва и полза с нужните налози и такси. Банките също избират електронните пари, защото са доста по-евтини и лесни за предпазване от физическите.
В унисон с живота на градския човек

Електронните разплащания са изключително публикувани в огромните градове, защото се вписват идеално в динамичното всекидневие на живелите им. Те пестят време и подсигуряват улеснение.
С тях купувачите постоянно разполагат с точната сума, нужна за дадена стока/услуга, което поставя завършек на досадни реплики като " нямаш ли по-дребни ", " не мога да ти върна " и други
Цифровите пари са доста по-подходящи и при пътешестване в чужбина – към този момент не е нужно да обменяме валути, плащайки с карта, това се случва автоматизирано. Те са и доста по-сигурни – в случай че се разплащате по този метод, е доста по-трудно да ви ограбят, без значение дали сте търговец, или клиент.
Постепенно навлизат и още по-модерни способи на разплащания, за чието потребление няма да са нужни пароли, а пръстов отпечатък или лицево различаване.
Cвeтът пocтeпeннo ce oтĸaзвa oт пapитe в бpoй, a с paзвитиeтo нa цифровите тexнoлoгии и пoлитиĸaтa нa цeнтpaлнитe бaнĸи, пpeмaxвaнeтo нa ĸeшa изглeждa нeизбeжнo. Физическите пари евентуално няма да изчезнат изцяло в околните 5-10 години, само че сигурно ще останат в историята след 2 или 3 десетилетия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР