Папа Франциск заяви днес, че е много опечален от решението

...
Папа Франциск заяви днес, че е много опечален от решението
Коментари Харесай

И папата е опечален от решението на Турция да превърне Света София в джамия

Папа Франциск съобщи през днешния ден, че е " доста наскърбен " от решението на Турция за преобразяване на някогашната базилика " Света София " в джамия, съобщи Агенция Франс Прес. Папата съобщи това след обичайна неделна Ангелска молитва.

Моята мисъл е ориентирана към Истанбул, мисля за " Света София ". Много съм наскърбен, сподели малко папа Франциск.

Думите на папата са първият коментар на Ватикана на решението на Турция, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ватиканският ежедневник " Осерваторе романо " разгласява през вчерашния ден информация за събитията с обстоятелства, като цитира главните интернационалните реакции, само че без да прави коментар.

Храмът " Света София " в Истанбул, който е включен в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия, а от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост.

В петък Държавният съвет /висшият административен съд в Турция/ анулира решение на министерския съвет от ноември 1934 година за преобразяване на " Света София " от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе оповестен президентски декрет за прекачване на ръководството на " Света София " към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско свещенодействие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР