Папа Франциск заяви, че разширяването на НАТО на изток може

...
Папа Франциск заяви, че разширяването на НАТО на изток може
Коментари Харесай

Лаят на НАТО пред вратата на Русия може да е накарал Путин да нападне Украйна: Папата

Папа Франциск съобщи, че разширението на НАТО на изток може да е предизвикало съветския президент Владимир Путин да предприеме нахлуване против Украйна.

В изявление, оповестено във вторник от италианския всекидневник Corriere Della Sera , понтификът изрече съмнение, че " лаят на НАТО пред вратата на Русия " може да е предиздвикал Путин да стартира военната акция на 24 февруари.

" Не мога да кажа дали е било предизвикано, само че може би да ", сподели той.

Франциск също по този начин съобщи, че е изискал среща с Путин още в първите седмици на спора, само че към момента не е получил отговор. Той съобщи, че е помолил висшия посланик на Ватикана да се свърже с съветския президент за образуване на среща към три седмици след началото на военните дейности.

 

" Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме ", споделя той пред вестника. " Опасявам се, че Путин не може и не желае да организира тази среща в този миг. Но по какъв начин може да не спрете толкоз доста свирепост? " добави той.

 

 

Понтификът заяви, че по-рано е разговарял с главата на Руската православна черква, Московския патриарх Кирил, в продължение на 40 минути посредством Zoom. Патриархът, който е правил мнения, оправдаващи съветската атака в Украйна, " не може да стане олтарник на Путин ", настоя той.

 

Франциск също по този начин показа пред вестника, че унгарският министър-председател Виктор Орбан го е уверил, че Путин има проект за преустановяване на войната на 9 май - денят, в който Русия чества Деня на успеха над нацистка Германия през 1945 година

 

Преди това папата беше подложен на критика, че не е порицал непосредствено Русия в първите дни на нападението. През март той прикани за " друг метод на ръководство на света " и прикани цивилизацията да преодолее рефлексивната потребност от " повече оръжия, повече наказания, повече военно-политически съюзи ".

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР