Папа Франциск завършва пътуването си до Португалия с литургия пред 1,5 милиона богомолци

...
Посещението на папа Франциск в Португалия беше част от честванията
Коментари Харесай

Посещението на папа Франциск в Португалия беше част от честванията на Световния ден на младежта. Посещението на папа Франциск в Португалия беше част от честванията на Световния ден на младежта. - Авторски права AP Photo От Euronews Публикувано на 06/08/2023 - 12:04

Папа Франциск приключи петдневното си пътуване до Португалия в неделя с масивна литургия на открито за около 1,5 милиона души, които лагеруваха през нощта на обширно поле, за да присъстват на големия финал на фестивала Световния ден на младежта.

Много от главно младите хора в парка Tejo в португалската столица Лисабон бяха лагерували през нощта, за да присъстват на литургията на открито в неделя.

В събота вечерта публиката чу послание на надежда от Франциск.

„Единственият път, когато е легитимно да гледаш някого отвисоко, е да му помогнеш да стане“, каза им той. „Колко пъти виждаме хора да ни гледат така, отвисоко, това е тъжно.“

Франсис тръгна по-рано от планираното в неделя сутринта, за да обиколи полето в своя „папамобил“, продължавайки импровизацията това характеризира това пътуване.

Той се отказа от речи в полза на разговори с младите хора и замени официална молитва за мир в Украйна в светилището на Фатима, отдавна свързана с увещания за мир и обръщане в Русия.

По-късно Ватикана публикува част от молитвата в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Световните дни на младежта започват в Лисабон, докато папа Франциск планира за бъдещето католическата йерархия в Португалия за пренебрегване на сексуалното насилие от страна на духовенството. Папа Франциск посети световноизвестния католически храм на Фатима в Португалия

В началото на 10-годишното си папство Франциск често ставаше мошеник и игнорираше предварително планираните си речи, привидно трогнат от момент да се ангажира директно дори с огромни тълпи от хора.

В последните години той до голяма степен се придържаше към сценария, особено когато посещаваше места, където християните са малцинство или където публиката му може да не оцени неформалния му стил.

Но в Лисабон той се върна на удобна територия, с много хора, които могат лесно да следват родния му испански и изглежда оценяват неговия разговорен начин на общуване.

В отговор на въпроси дали здравето на папата е причината за игнорираните му речи, говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че Франциск е в добра форма и не страда от никакви проблеми със зрението, които биха направили четенето му забележките са трудни.

Младите хора изглеждат развълнувани от всичко, което той казва, и издържаха на изпепеляващата температура от 38 градуса по Целзий в събота, за да бъдат на място, за да го чуе бдението.

Посланието на Франциск тази седмица е послание на приобщаване, настоявайки, че „всеки, всеки, всеки“ има място в църквата. Това е в съответствие с неговото послание, че църквата не е място със строги правила, където само перфектните могат да бъдат допуснати, а по-скоро „полева болница“ за ранени души, където всички са добре дошли.

Папа Франциск също обяви в неделя, че следващият Световен ден на младежта ще се проведе в Сеул, Южна Корея през 2027 г.

Съобщението бележи първото завръщане на фестивала в Азия от 1995 г., когато милиони хора излязоха на един от най-големите събития на Свети Йоан Павел II в Манила във Филипините.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР