Папа Франциск забрани тайната на понтификата да обхваща и случаи

...
Папа Франциск забрани тайната на понтификата да обхваща и случаи
Коментари Харесай

Тайната на понтификата вече няма да закриля педофилите в Католическата църква

Папа Франциск забрани тайната на понтификата да обгръща и случаи на полово принуждение против деца – както беше до момента, написа организация " Ройтерс ".

Два подписани от папата документа не разрешават да се постанова обвързване за безмълвие върху хората, които рапортуват за осъществено от различен принуждение или са били жертви на такова.

Единият от тях пък подвига на 18 години възрастта, в която фотоси и видеа на някого могат да се считат за детска порнография.

Вдигането на папската загадка от сходни проблеми бе едно от главните претенции на църковните водачи по време на среща във Ватикана през февруари. Новите указания прецизират, че сигурността и конфиденциалността на сходни информации би трябвало да бъдат опазвани, с цел да се опази и положителното име и неприкосновеността на забърканите хора; само че това не трябва да пречи на спазването на светските закони, измежду които вероятно е и задължението управляващите да бъдат известени.

Тайната на понтификата е основана, с цел да пази сензитивна информация, обвързвана с ръководството на църквата, изяснява уеб сайтът " Католик хералд ". Тя е сходна на класифицираните документи в светските страни.

В последните години имиджът на Католическата черква бе съществено разтресен от разкрития за педофилите в редиците ѝ и това по какъв начин системата ги е прикривала.

Австралия организира особено следствие и нарочна комисия разгласява отчет от 17 тома с над 400 рекомендации по какъв начин католическата черква и институциите да отговорят на казуса със половата корист с деца в продължение на 90 години. Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически.

Една от рекомендациите бе Конференцията на австралийските католически епископи да изиска от Ватикана да обмисли въвеждане на непринудено безбрачие за свещениците. Епископите би трябвало да изяснят също дали получена в изповедалните информация за полово принуждение към деца предстои на тайната на изповедта и дали опрощаването на причинителите би трябвало да бъде отказано, до момента в който те не си признаят в полицията. Друга рекомендация на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, в това число и от духовниците. На тези рекомендации обаче Апостолическият арбитражен съд на Ватикана отвърна с обяснението, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, " тъй като този дълг идва директно от Бога ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР