Папа Франциск за първи път директно призова руския президент Владимир

...
Папа Франциск за първи път директно призова руския президент Владимир
Коментари Харесай

Папа Франциск призова Владимир Путин да прекрати „спиралата от насилие и смърт“

Папа Франциск за първи път непосредствено прикани съветския президент Владимир Путин да спре „ спиралата от принуждение и гибел “ в Украйна, съобщи Ройтерс. Главата на католическата черква сподели в неделя, че рецесията в Украйна рискува нуклеарна ескалация с неконтролируеми световни последствия.

В послание, отдадено на Украйна и направено пред хиляди хора на площад „ Свети Петър “, Франциск също осъди последното анексиране на части от Украйна от Путин като противоречащо на интернационалното право. Той прикани Путин да мисли за личния си народ при положение на ескалация.

Един чиновник на Ватикана сподели, че буйното послание е толкоз тъмно, че припомня радиопризив за мир от папа Йоан XXIII през 1962 година по време на Кубинската ракетна рецесия.

Това беше първият път, когато Франциск, който постоянно е осъждал нашествието на Русия в Украйна и породените от нея гибел и опустошения, насочи подобен пряк персонален зов към Путин.

Франциск също прикани украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за всяко „ съществено предложение за мир “.

Той насочи незабавен апел „ в името на Бог “ за преустановяване на спора и сподели, че е „ неуместно “ светът да рискува нуклеарен спор.

„ Моят апел е на първо място към президента на Руската федерация, умолявайки го да спре тази серпантина от принуждение и гибел, даже от обич към личния си народ “, сподели Франциск.

„ От друга страна, засегнат от голямото страдалчество на украинското население след експанзията, която претърпя, насочвам също толкоз насърчителен апел към президента на Украйна да бъде отворен за съществено спокойно предложение “, сподели той.

По-късно Франциск написа в twitter и двата апела към двамата водачи на съветски и украински.

Говорейки два дни, откакто Путин разгласи анексирането на съвсем една пета от Украйна и сложи районите под съветския нуклеарен чадър, Франциск също акцентира правото на всички страни на „ суверенна и териториална целокупност “.

Киев и неговите западни съдружници осъдиха анексиите на Путин като противозаконни, а Зеленски сподели, че неговите сили ще продължат борбата си за възобновяване на цялата украинска територия, окупирана от съветските сили.

„ Силно скърбя за тежката обстановка, която се сътвори през последните няколко дни, с повече дейности, които опонират на правилата на интернационалното право “, сподели Франциск в ясна отпратка към анексирането.

Говорейки за етническите руснаци, живеещи в Украйна, Франциск сподели, че също е належащо да се зачитат „ правата на малцинствата и (техните) законни терзания “.

Франциск сподели, че е „ трудно “, че светът научава за украинската география посредством имена тук-там като Буча, Ирпин, Мариупол, Изюм, Запорожие и други места, където хората са претърпели „ неописуемо страдалчество и боязън “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР