Папа Франциск ще посети Франция, потънала в скръб след опустошителния

...
Папа Франциск ще посети Франция, потънала в скръб след опустошителния
Коментари Харесай

Папата ще посети потънала в скръб Франция

Папа Франциск ще посети Франция, потънала в тъга след опустошителния пожар в парижката катедрала " Нотр Дам ", разгласи френският президент Еманюел Макрон, предават международните организации.

" Вчера разговарях с папата по телефона. Поканих го на посещаване и той ще пристигна в комфортно за него време ", означи Макрон.

По-рано тази седмица папата изрази дълбока си тъга от пожара и благодари на пожарникарите, рискували живота си, с цел да спасят вековната катедрала и скъпите й артефакти. Франциск показа още, че няма самообладание да види " Нотр Дам " възобновена, а Ватиканът предложи експертна помощ за реставрирането й, напомня Българска телеграфна агенция.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще назначи специфичен дипломат, който ще дава отговор за координирането на интернационалното подпомагане за реконструкцията на " Нотр Дам ", съобщи Франс прес, като се базира на дипломатически източник.

Постът ще бъде поверен на 72-годишния Станислас дьо Лабуле, някогашен шеф по политическите въпроси във външното министерство, някогашен френски дипломат в Русия, а след това във Ватикана, посочи същият източник.

Той ще оказва подпомагане на огромните задгранични донори, ще обезпечава връзката сред френската страна и интернационалните организации като ЮНЕСКО, както и съгласуваност на европейско ниво.

Дьо Лабуле ще работи в тясно съдействие със специфичния представител на президента Макрон по възобновяване военачалник Жан-Луи Горжлен и с министъра на културата Франк Ристер.

Опустошителният пожар провокира вълна от съпричастност и приток на дарения, в това число от чужбина. Много страни, измежду които Съединени американски щати, Германия и Мароко, предложиха помощ под формата на техническа експертиза или финансиране. Руският президент Владимир Путин предложи да изпрати във Франция " най-хубавите съветски експерти с богат опит в реставрирането на монументи от международното културно-историческо завещание, в това число мостри на средновековната архитектура ".

Компанията " Дисни ", получила доходи от милиони долари от анимационния си филм " Гърбушкото от Нотр Дам " от 1996 година, разгласи, че ще даде 5 милиона $, а софтуерният колос " Епъл " даде обещание подаяние с неизяснен размер.

През 2017 година " Нотр Дам " е била посетена от 12 милиона туристи. От няколко месеца този шедьовър на готическата архитектура е обект на огромна реституция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР