Папа Франциск ще обяви за блажен 15-годишния Карло Акутис, известен

...
Папа Франциск ще обяви за блажен 15-годишния Карло Акутис, известен
Коментари Харесай

Говори Ватиканът! Папа Франциск обявява за блажен 15-годишен компютърен гений

Папа Франциск ще разгласи за благословен 15-годишния Карло Акутис, прочут измежду връстниците си преди време като „ апостола на интернет”. Това ще стане на 10 октомври в Базиликата на Асизи, градът на свети Франциск.

Беатификацията на умрелия през 2006 година от левкемия Карло ще събере младежи от целия свят, които ще го почетат макар изключителните ограничения за сигурност поради пандемията от COVID-19. “Какъв е смисълът, в случай че един човек печели хиляди борби, а не може да надмогне себе си?”, казвал Карло.

Карло Акутис ще стане първият актуален юноша, който ще бъде беатифициран в ерата на интернет. Карло бил момче като всички останали, само че и прочут като компютърен талант. Роден в Лондон, израснал в Милано, имал доста другари, обичал учебното заведение и футбола, бил привързан по интернет.

Използвал технологиите, с цел да популяризира вярата и с цел да оказва помощ на другите. Карло основал ИТ планове на тематики за вярата, както и уеб страницата „ Евхаристийни чудеса”, с цел да опише на всички насладата от съответната среща с Исус. Дори без да е приключил компютърни науки, той съумял да направи стратегии, по-добри и от университетските, и да употребява обществените мрежи за евангелизация.

Карло събирал у дома остатъчна храна, след което я разнасял на бедните по улиците на Милано, носел им и одеяла. Помагал и на доста имигранти. Папа Франциск го цитира като образец за младежите. Светият отец цитира и израза на Карло „ Всички се раждат оригинали, само че мнозина умират като фотокопия”.

„ В цифровия свят заплахата от изолираност и затваряне в себе си дебне зад ъгъла. Акутис обаче умееше да употребява технологиите, с цел да комуникира Евангелието, с цел да комуникира стойности и красота”, добавя папата.

Тленните остатъци на Карло се намират в Асизи. Карло е с маратонки и със състезателен екип, само че в поза като на светец. Чудото, което се приписва на небесното му покровителство, се отнася до изцелението през 2013 година на бразилско дете с вродена особеност на панкреаса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР