Папа Франциск се обърна към католиците с писмо, в което

...
Папа Франциск се обърна към католиците с писмо, в което
Коментари Харесай

Папа Франциск призова католиците да разобличат свещениците педофили

Папа Франциск се обърна към католиците с писмо, в което ги приканва да разобличат свещениците-педофили и увери, че католическата черква повече няма да позволява укривателство на техните закононарушения. Текстът на писмото бе оповестен на формалния уебсайт на Ватикана.

 Ватиканът изпитва
Ватиканът изпитва " позор и горест " от педофилията в църквата в Съединени американски щати

В същото време епископи в Съединени американски щати дадоха обещание в следствието да не вземат участие религиозни лица

Раните на жертвите от половите насилия са без отминалост , написа папата.

" Трябва да осъждаме тези жестокости, по този начин както и да концентрираме напъните си за премахване на тази просвета на гибелта . Трябва да изпитваме позор пред един жанр на живот, който отхвърля и опровергава това, което споделяме с нашия глас ", се споделя в писмото, оповестено на уеб страницата на Ватикана.

Обръщението му идва след публикуването на отчет в Пенсилвания, " описващ опита на минимум хиляда души, станали жертва на половите насилия и властта от страна на свещеници ".

 Приеха в болница обвинявания в педофилия архиепископ
Приеха в болница обвинявания в педофилия архиепископ

Процесът против Весоловски няма да стартира през днешния ден

Папа Франциск се базира на думите на свети Павел към Коринтяните - " в случай че един член страда, всички членове страдат дружно ", с цел да подчертае, че болката на жертвите визира всички. Злото, претърпяно от толкоз почтени хора е рев, който се изкачва до небесата и, който дълго време бе подценен, прикрит или заглъхнал ", написа представителят на Ватикана.

Той признава, че със позор и смирение като църковна общественост признават, че не са реагирали в точния момент, признавайки размера и сериозността на вредата, която се аргументи на толкоз доста човешки живот. " Пренебрегнахме и изоставихме дребните ", добавя папата.

Папа Франциск цитира и прави свои думите на тогавашния кардинал Ратцингер по време на Кръстния път за Велики петък през 2005 година: " Колко доста нечистотия има в Църквата, даже и измежду тези, които в свещенството би трябвало да принадлежат напълно на Него! Колко надменност, какъв брой самодостатъчност ".

Представителят на Католическата черква признава, че в предишното: " бездействието се бе трансформирало във форма на отговор, едно срамно държание , което през днешния ден не може повече да бъде следвано и, което би трябвало да се трансформира в взаимност, разбрана в нейният най-дълбок и придирчив смисъл. Солидарност, която приканва към битка против всевъзможен тип безнравственост, изключително духовната , тъй като става въпрос за една комфортна и самодостатъчна слепота, където най-после всичко наподобява законно ".

С апел за " нулевата приемливост " папата желае отговорност от страна на всички, които правят или прикриват тези закононарушения ". В писмото, което е четири страници, папата осъжда строго всяка " форма на клерикализъм ", като удостоверява нуждата от " дейното присъединяване на всички членове на Божия народ ".

Клерикализмът (направление, което се бори за превъзходство на католическата черква в политическия и културния живо т - б.р.), е аномален метод за схващане на властта в Църквата, постоянно срещащ се в многочислените общественост, в които са се случили държания на полови злоупотреби, написа папата.

По думите му, това е настройка, която освен заличава личността на християните, само че се стреми също да омаловажи или подцени кръщелната берекет. Папа Франциск приканва " целия свят и лоялен Божи народ към покаятелната процедура на молитва и пост .

Припомняме, преди седмица бе оповестен отчет от 884 страници в американския щат Пенсилвания . В него се разказват половите похищения над деца от страна на католически свещеници в шест епархии на щата. Те са почнали от 1950 година от над 300 свещеника против над 1000 деца.
Както съобщи генералният прокурор на Пенсилвания Джон Шапиро, висопоставени представители на католическата черква в щата, а по този начин също и нейни ръководители от равнището на Ватикана са билии осведомени за случаите на принуждение и редовно са прикривали провинилите се свещеници.

Скандалът, обвързван със свещеници-педофили се разгоря още по времето на понтификата на Бенедикт XVI .
Няколко високопоставени йерарси, забъркани в сходни дейности или помагали за тяхното укриване в Съединени американски щати, Европа, Южна Америка и Австралия бяха отстранени от служение или напуснаха сами.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР