Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по

...
Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по
Коментари Харесай

Папата и Путин най-харесвани от българите

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно одобряваната измежду хората по света световна фигура. Данните са от проучване на водещата международна асоциация „ Галъп интернешънъл “, коeто обгръща 50 страни (и почти две трети от международното население). За втора поредна година пък немският канцлер Ангела Меркел е най-добре призната измежду политическите водачи. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически водачи, при които позитивните оценки са повече от негативните. Кризата на водачеството в света очевидно продължава. Продължава и рецесията в интернационалния ред.

И президентът на Съединени американски щати, и президентът на Русия означават сходна отрицателна наклонност. Израелският министър председател Нетаняху също продължава да губи поддръжка.

Попитани дали правят оценка като стабилизираща или като дестабилизираща политиката на Съединени американски щати, Русия, Китай и Европейския съюз, жителите в световен мащаб не престават да правят оценка позитивно най-много водената от Европейски Съюз интернационална политика. Европейски Съюз е и единствената световна мощ, която основава след хората по света чувството, че работи стабилизиращо. В съпоставяне с преди година, Европейски Съюз даже набира скорост – чистата стойност (разликата сред отговорите „ стабилизира “ и „ дестабилизира “) се усилва от +14 на +22. Междувременно, интернационалната политика както на Съединени американски щати, по този начин и на Русия продължава да наподобяват дестабилизираща за множеството хора по света (въпреки че оценките демонстрират леко усъвършенстване спрямо предходното изследване). Китай поддържа малко по-добра позиция, само че също към момента е с негативна оценка (нетна стойност от -9).

Мнозинството от хората по целия свят не чакат президентът Тръмп да бъде избран отново през ноември, само че тук мненията се разграничават прекалено много в обособените страни. Очакванията евентуално отразяват и преобладаващото национално отношение към самия Тръмп. Проучването беше извършено преди края на процеса по импийчмънт, който може да промени усещанията.

Президентът на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “ Кънчо Стойчев разяснява данните: "По целия свят хората споделят обща вяра, че Европейският съюз ще се включи по-активно в интернационалните връзки, защото виждат възходящата борба и разделяне на световната сцена. Европейската мека мощ е по-привлекателна за болшинствата в демократичния свят. В същото време обаче, хората се притесняват, че тази мощ може да е и прекомерно мека за грубата интернационална действителност, в която живеем. В момента Европа се намира на може би най-решаващия кръстопът сред Съединени американски щати, Русия и Китай, в който би трябвало да дефинира ориста си на самостоятелен световен състезател. До огромна степен това ще зависи от способността на елитите от Стария континент да реформират и да сплотяват жителите. Европа е културната татковина за Съединени американски щати и Русия; с цел да се балансира сред тях, е належащо висококвалифицирано маневриране. А в случай че възходът на Китай продължи, дружно с борбата сред Съединени американски щати и Русия, тогава стабилизиращата роля на Европейски Съюз ще стане още по-важна за света. Готова ли е Европа да се оправи? "

България измежду водещите страни в света по-одобрение на Европейски Съюз

Тенденцията на разколебаване на оценката на международните водачи проличава и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи известност измежду българите (от оценка +25 в края на 2018 година до -1 в кроя на 2019 година – чистите стойности се получават като от позитивните оценки се извадят отрицателните) Британският министър председател Борис Джонсън също получава негативна оценка, за разлика от своя предходник Тереза Мей.

Папа Франциск остава най-харесваният международен водач у нас (+56). Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава дори още благоволение от страна на българите по отношение на миналата година, и е вторият най-одобряван международен водач в България (+34). Парадоксално, доверието към Путин в личната му страна е по-ниско (+22). Обратно, Доналд Тръмп продължава да поддържа високо отрицание измежду сънародниците ни (-25), което е сравнимо с световните трендове, както и с отношението към него в Съединени американски щати. Може би и по тази причина българите по-скоро са скептични към преизбирането на американския президент – 13% споделят, че ще бъде избран отново, а 33% са на противоположното мнение. Все отново би трябвало да се означи, че голямата част от обществото ни не демонстрира готовност по тази тематика – 49% не могат да преценяват, а 5% въобще не са дали отговор.

Традиционно, минимум харесваният международен водач в България е президентът на Турция. Нетната стойност на Реджеп Ердоган е -52.

България, дружно с Румъния (+19), остават и единствените две страни от изследваните в Европейски Съюз с позитивно отношение към Путин. Към съветския президент, Финландия (-76) е водеща в Европейски Съюз по отрицание. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди формалното овакантяване на ЕС) с чиста стойност -65, Испания (-60) и Полша (-53) и други

Германия (-78) е водеща в Европейски Съюз по съмнение към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76), Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, позитивно отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите разделянето по оста Русия-САЩ ясно проличава. Най-високо утвърждение за съветския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е измежду минимум одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен демонстрират позитивни оценки, а Сърбия (-50), Босна и Херцеговина (-38) са на противоположния полюс.

България (+55) е в международния топ пет по утвърждение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са само Косово (+60), Румъния (+60), Виетнам (+59) и Албания (+56). Положителното ни отношение към Европейски Съюз е с високи стойности както на световен, по този начин и на районен декор. Гражданите на България даже в допълнение възстановяват своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина (-24) и Сърбия (-10) обаче имат негативно отношение към политиката на Европейски Съюз.

Българите не престават да считат, че ролята на Съединени американски щати в интернационалните връзки е дестабилизираща (-26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. Наблюдава се и повишение на утвърждението измежду българите за съветската външна политика по отношение на миналата година. Действията на Съединени американски щати не престават да се възприемат негативно, само че в малко по-малка степен. Повишение на утвърждението у нас има към Китай (+11), само че към момента доста българи, сякаш не са задоволително осведомени с тази страна – съвсем половината от интервюираните към момента не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, Европейски Съюз като цяло е по-скоро отрицателно надъхан и към трите други международни сили – Съединени американски щати получават чиста стойност -43 в отговорите на жителите на Европейски Съюз, Русия е с -44, а Китай е с -37. Положителна е оценката на хората в Европейски Съюз за ролята на самия Европейски Съюз: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България демонстрира утвърждение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия (+52), а незабавно след нас се подрежда Албания (+22). Сред останалите ни съседи отношението е отрицателно. По отношение на външната политика на Съединени американски щати – Сърбия (-61), България (-26) и Северна Македония (-14) са отрицателно настроени. Рекордьор по утвърждение на Съединени американски щати пък е Косово (+63), следвано от Албания (+49).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР