Папа Франциск призова за мир и помирение, отслужвайки меса пред

...
Папа Франциск призова за мир и помирение, отслужвайки меса пред
Коментари Харесай

Папа Франциск призова към помирение на меса в Мианмар

Папа Франциск прикани за мир и помиряване, отслужвайки меса пред към 150 000 души, стекли се в парк в Янгон - икономическата столица на Мианмар, предава Ройтерс. Литургията навън беше централно събитие в първото посещаване на глава на Римокатолическата черква в тази азиатска страна, която до неотдавна бе ръководена от военна тирания.

В голямото голям брой имаше освен представители на 700-хилядната католическа общественост в Мианмар - будистка страна с 51-милионно население, само че и доста католици от прилежащи страни - Виетнам, Камбоджа, Тайланд, всички облечени в присъщото си национално облекло.

" Зная, че мнозина в Мианмар още носят белезите на принуждение - забележими и невидими рани. Но отмъщението не е пътят, проповядван от Исус ", сподели светият отец, намеквайки за етническите спорове, разкъсващи страната.

Папата бе под напън по време на своето посещаване да осъди репресиите против мюсюлманското малцинство на рохингите в щата Ракхайн край границата с Бангладеш, показва ДПА. Макар че и през днешния ден той не загатна рохингите по име, в Мианмар навсякъде се счита, че апелът му за правдивост, ценене на човешките права и почитание към всички засяга точно тях, които в будистка Мианмар даже не са приети за радикално локално население, а за пришълци от Бангладеш. При гоненията на армията против тях през последните месеци към 625 000 рохинги избягаха от страната. Военните обаче отхвърлят обвиняванията в убийства, изнасилвания и принудително прогонване.

Ватикански източници, представени от Ройтерс, настояват, че съгласно избрани среди в папската страна визитата на Франциск в Мианмар е била проведена прекомерно преждевременно, откакто дипломатически връзки сред тях бяха открити едвам през май т.г. по време аудиенция на водачът на страната Аун Сан Су Чжи във Ватикана. Папата обаче реши да поеме дипломатическия риск и се насочи към страната, която сега е обект на рецензии в света поради страданията на рохингите, означават организациите.

От Мианмар Франциск продължава за Бангладеш. В програмата му е планувана среща с група бежанци рохинги в столицата Дака.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР