Папа Франциск призова страните да приемат толкова бежанци, колкото могат

...
Папа Франциск призова страните да приемат толкова бежанци, колкото могат
Коментари Харесай

Папа Франциск призова страните да приемат толкова бежанци, колкото могат

Папа Франциск прикани страните да одобряват толкоз бежанци, колкото могат да интегрират в обществата си.

Франциск също по този начин прикани да бъдат правени вложения тук-там като Африка, с цел да не се обръщат мигрантите към трафиканти на хора, с цел да доближат до страни, които могат да предложат по-добър живот.

Говорейки пред кореспонденти на борда на самолета през вчерашния ден, с който се прибра в Рим след аудиенция в Женева, папата съобщи поддръжка за римокатолическите свещеници в Съединени американски щати, които осъдиха имиграционната политика на обособяване на децата от родители, които влизат в Съединени американски щати незаконно.

Той похвали Италия и Гърция, че са "най-щедри " в приемането на избавени по море мигранти.

Оцелели са съобщили, че към 220 души са се удавили край крайбрежията на Либия през последните дни, до момента в който се пробват да прекосят Средиземно море, с цел да доближат Европа. За това осведоми през вчерашния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), представен от Ройтерс.

В публикувано в четвъртък в Женева заявление се приканва международната общественост да засилва избавителните интервенции в Средиземно море.

Комисар Филипо Гранди, който оглавява ведомството на Организация на обединените нации акцентира, че "никога не е била толкоз незабавна задачата да се потърсят дълбочинните аргументи (за емиграцията), да се подобрят изискванията в Либия и другите страни по маршрута (на емигрантите), да се обезпечи безвредна опция и постоянно да се избавят хората в морето ".

Само пет души са оживели във вторник при преобръщането на кораб, пренасящ 100 души. Същият ден потъна гумена лодка със 130 пасажери, от които 70 са се удавили. В сряда бяха избавени мигранти от различен кораб. Оцелели споделиха, че над 50 души, пътуващи с тях, са починали в морето.

"ВКБООН е изумен от непрекъснато възходящия брой бежанци и мигранти, изгубили живота си в морето и приканва за незабавни дейности от страна на интернационалната общественост и полагане на повече старания " в избавителните интервенции, сподели организацията.

По данни на Организация на обединените нации броят на удавилите се в Средиземно море от началото на годината бежанци и емигранти е надвишил 1000 души. Според Международната организация за емигрантите, от 1 януари в страните от Европа, главно в Италия, по море са пристигнали над 40 хиляди души.

Основен директен път към Европа през Средиземно море е Либия. Според локалните управляващи там се намират към 700 хиляди очакващи прекачване емигранти.

А водачите на 10 от страните членки на Европейски Съюз би трябвало да се съберат тази неделя в Брюксел, с цел да обсъдят стягането на контрола по границите и да понижат потока на мигранти от страни отвън Европейски Съюз , предадоха международните организации.

Вишеградската четворка обаче съобщи, че ще бойкотира срещата, която се провежда от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Вишеградската четворка бойкотира срещата за мигрантите

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разказа идната неделна среща като „ неприемлива” .

Брюксел привиква незабавна среща на върха поради миграцията

Това се случи след срещата на Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Унгария и Словакия в Будапеща. „ Ние няма да присъстваме, те желаят да ни предложат още веднъж предложение, което ние към този момент отхвърлихме”, сподели Моравецки.

Неговият маджарски сътрудник Виктор Орбан съобщи, че срещата е „ срещу обичаите на ЕС” и същинската такава е тази на водачите на Европейски Съюз, която ще се състои идната седмица.

Малко по-късно и италианското държавно управление съобщи, че няма да подпише никакъв проект, който да не включва предпочитано помощ за Италия, заяви Би Би Си (BBC).

Сега Италия е съществена точка за прииждащите лодки с мигранти, множеството африканци, бягащи отхаоса и насилието в Либия.

Страната обаче към този момент отхвърля заслон на мигрантите, а отводът да одобри 630 мигранти на борда на кораба „ Водолей “ предходната седмица, провокира дипломатически скандал с Франция.

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

След имигрантите Салвини погна и ромите в Италия

Новото италианско държавно управление упреква благотворителните организации, че подкопават напъните на Европейски Съюз за ограничение на притока на мигранти. „ Сега имаме потребност от помощ “, сподели десният италиански вътрешен министър Матео Салвини.

Вижте още:

Рекордните 68,5 милиона е достигнал броят на бежанците за 2017

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР