Папа Франциск казва, че миграцията е реалност в призива за действие по време на посещението във Франция

...
Папа Франциск призова европейските нации да проявят по-голяма толерантност към
Коментари Харесай

Папа Франциск призова европейските нации да проявят по-голяма толерантност към мигрантите по време на посещение в Южна Франция град Марсилия.

Говорейки на среща на епископи и млади хора от средиземноморските страни, папата каза, че „тези, които рискуват живота си в морето, не нахлуват“.

Френският президент Еманюел Макрон беше сред публиката за обръщението.

Идва като дебатът за миграцията беше възобновен от масовите пристигащи на италианския остров Лампедуза миналата седмица.

Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманин, който поздрави папата при пристигането му в Марсилия на Петък каза, че страната няма да приветства мигранти, идващи от острова.

Около 8500 души са пристигнали на Лампедуза на 199 лодки между понеделник и сряда миналата седмица, според Международната организация за миграция към ООН.

Папа Франциск каза в събота, че миграцията не е извънредна ситуация, а по-скоро „реалност на нашето време, процес, който включва три континенти около Средиземно море и това трябва да се управлява с мъдра далновидност, включително европейски отговор".

"Има вик на болка, който резонира най-вече, и той превръща Средиземно море, „mare nostrum“, от люлката на цивилизацията в „mare mortuum“, гробището на достойнството: това е сподавеният вик на братята и сестрите мигранти“, каза той, използвайки латински термини, означаващи „нашият море" и „море на смъртта".

Той също призова за „достатъчен брой законни и редовни влизания“ на мигранти, особено тези, които бягат от война, глад и бедност, а не върху „запазване на собственото благополучие“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР