Папа Франциск пристигна в Унгария за тридневно посещение, което вероятно

...
Папа Франциск пристигна в Унгария за тридневно посещение, което вероятно
Коментари Харесай

Папа Франциск пристигна в Унгария

Папа Франциск дойде в Унгария за тридневно посещаване, което евентуално ще бъде доминирано от войната в Украйна и срещата му с националистическия министър-председател Виктор Орбан, чиито възгледи постоянно влизат в несъгласие с неговите лични.


86-годишният аржентински понтиф ще остане единствено в столицата Будапеща по време на пътуването си заради нежното си здраве месец откакто беше приет в болница поради бронхит.

Папата отпътува от римското летище " Фиумичино " към 8:20 ч. (06:20 ч. по Гринуич) и дойде малко преди 10:00 ч. (08:00 ч. по Гринуич) в унгарската столица, където основни пътища бяха блокирани в продължение на дни като част от огромна интервенция по сигурността по отношение на визитата.

32-годишната Аннамария Сентези съобщи пред Агенция Франс Прес, че е " отлично ", че папата се завръща в Унгария след последното си посещаване през 2021 година

" Надявам се, че главното му обръщение ще бъде това за мир в света. Думите му имат огромна мощ ", сподели Сентези.

След като бъде признат в президентския замък от президента Каталин Новак, която съобщи пред локални медии, че е усъвършенствала испанския си език преди визитата, Франциск ще се срещне с Орбан.

На власт от 2010 година унгарският министър председател постоянно употребява антимиграционна изразителност в отбрана на " християнска Европа ". Това е в несъгласие с по-приветливата позиция на понтифa към хората, бягащи от беднотия или конфликтни зони.

Въпреки това по време на визита във Ватикана предходната година Франциск благодари на Орбан - който е от калвинистки генезис - за това, че Унгария е приела украинците, бягащи от войната през границата.

Пет месеца преди нахлуването на Русия в Украйна папата направи седемчасов престой в Будапеща за интернационално религиозно събитие, по време на което даде обещание да се върне в страната, където 39% от популацията са католици.

Първата тирада на Франциск в границите на визитата ще бъде произнесена през днешния ден по обяд, когато той ще се обърне към унгарските управляващи, дипломати и членове на гражданското общество.

В неделя понтифа съобщи, че визитата му ще бъде осъществено " като поддръжник, другар и брат на всички ", а държавните управляващи в Унгария подчертаха, че визитата му не е " политическо събитие ".


По време на престоя си в Будапеща Франциск, както нормално, ще бъде придружаван от своя доктор. Миналия месец той прекара три нощи в болница с бронхит, което подхрани опасенията за дълготрайното му здраве и бъдещето му като глава на международната католическа черква.

Днес следобяд папата ще се срещне с локални епископи и духовници в базиликата " Свети Стефан ", където великански екрани, ситуирани на площад, изпълнен със столове, ще предават онлайн речта му на публиката.

По време на 41-вото си интернационално пътешестване, откогато стана папа през 2013 година, Франциск възнамерява да се срещне с младежи, членове на локалните църкви и представители на университетския и културния бранш, а в неделя ще отслужи меса навън.

В събота папата - който неведнъж е призовавал за мир в Украйна, само че чиито опити за ходатайство в спора до момента не са дали резултат - ще се срещне и с украински бежанци.

Орбан, който желае да резервира връзките си с Москва, се старае да не подлага на критика съветския президент Владимир Путин за войната. Той отхвърля да изпрати оръжия на Киев и осъжда глобите против Москва - позиция, която усложнява връзките на Унгария с Украйна и утежнява връзките с сътрудниците ѝ от Европейски Съюз.

В общество, в което фамилните и половите права са горещи политически въпроси, проунгарските медии в предишното подлагаха на критика папата, че е прекомерно благоразположен към мигрантите и ЛГБТК общността.

Но Золтан Кишели, началник на проправителствения мозъчен концерн Szazadveg, споделя, че Орбан ще употребява визитата на папата, с цел да подчертае общите " обичайни полезности, свързани със фамилията и Бога ".

" Във вътрешнополитически проект Орбан може да извлече изгода от това посещаване ", споделя Кишели.

Франциск е вторият папа, който посещава Унгария, откакто Йоан Павел II направи визити през 1991 година и 1996 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР