Папа Франциск пристигна в Унгария в петък на тридневно посещение,

...
Папа Франциск пристигна в Унгария в петък на тридневно посещение,
Коментари Харесай

Франциск пристигна на посещение в Унгария

Папа Франциск дойде в Унгария в петък на тридневно посещаване, където се очаква войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа да бъдат отпред на дневния ред в неговите обществени обръщения и диалози с премиера Виктор Орбан, предава Ройтерс.

Посещението е първото му пътешестване, след като беше признат в болница поради бронхит през март, а в следствие стана ясно, че болестта му въпреки и малко е било тежко първоначално.

Изглеждайки радостен, Франциск, подпирайки се на бастун слезе пред събралата се навалица и беше посрещнат от маджарски държавни чиновници и две деца в обичайни национални носии, предлагащи самун и сол.

В неделя папа Франциск ще управлява литургия навън пред Народното събрание, с аспект към река Дунав в Будапеща.

Папата съблюдава обещанието си да направи публично посещаване, откакто спря единствено за седем часа, с цел да закрие църковния конгрес в Будапеща през 2021 година напът за Словакия, което накара мнозина унгарци да се почувстват подценени.

Той призна, че наличието на визитата ще бъде повлияно от настоящите събития, даже в случай че главната му цел е среща с маджарски католици.

Папа Франциск би трябвало да се срещне с Орбан по-късно в петък.

" Очаквам с неспокойствие визитата на папата, написа Орбан в " Туитър " в четвъртък вечерта. " В сложни времена като нашите е значимо да помним какво ни държи дружно, а вярата е основата, върху която можем да изградим устойчиво бъдеще. "

59-годишният Орбан и 86-годишният папа имат разнообразни възгледи за оправянето с миграцията от Близкия изток и Африка към Европа, като папа Франциск счита, че мигрантите, бягащи от бедността, би трябвало да бъдат одобрявани.

Но по отношение на Украйна, Орбан сподели, че Унгария и Ватикана са единствените две европейски страни, които могат да бъдат разказани като " промирни ".

И двамата приканиха за преустановяване на огъня и договаряния за прекъсване на войната, а папата призова Украйна да бъде отворена за разговор с " агресора " Русия, нещо, което Украйна до момента изключва.

Въпреки че папата постоянно е призовавал за обща възбрана на трафика на оръжия и понижаване на производството на оръжия, той също по този начин сподели, че изпращането на оръжие в Украйна е морално задоволително, в случай че се употребява за самозащита.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР