Папа Франциск пристигна в Унгария в петък на тридневно посещение,

...
Папа Франциск пристигна в Унгария в петък на тридневно посещение,
Коментари Харесай

Папа Франциск пристигна на посещение в Унгария

Папа Франциск дойде в Унгария в петък на тридневно посещаване, където се чака войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа да бъдат отпред на дневния ред в неговите обществени обръщения и диалози с премиера Виктор Орбан, предава Ройтерс.

Посещението е първото му пътешестване, след през март, а в следствие стана ясно, че болестта му въпреки и малко е било тежко първоначално.

Изглеждайки радостен, Франциск, подпирайки се на бастун слезе пред събралата се навалица и беше посрещнат от маджарски държавни чиновници и две деца в обичайни национални носии, предлагащи самун и сол.

В неделя папа Франциск ще управлява литургия навън пред Народното събрание , с аспект към река Дунав в Будапеща.

Папата съблюдава обещанието си да направи публично посещаване, откакто спря единствено за седем часа, с цел да закрие църковния конгрес в Будапеща през 2021 година напът за Словакия, което накара мнозина унгарци да се почувстват подценени.

Той призна, че наличието на визитата ще бъде повлияно от настоящите събития, даже в случай че главната му цел е среща с маджарски католици.

Папа Франциск би трябвало да се срещне с Орбан по-късно в петък.
 Шмигал предложения папата на посещаване в Украйна
Шмигал предложения папата на посещаване в Украйна

Украинският министър председател помолил папа Франциск да помогне за връщането на децата, отведени в Русия

" Очаквам с неспокойствие визитата на папата, написа Орбан в " Туитър " в четвъртък вечерта. " В сложни времена като нашите е значимо да помним какво ни държи дружно, а вярата е основата, върху която можем да изградим устойчиво бъдеще. "

59-годишният Орбан и 86-годишният папа имат разнообразни възгледи за оправянето с миграцията от Близкия изток и Африка към Европа, като папа Франциск счита, че мигрантите, бягащи от бедността, би трябвало да бъдат одобрявани.

Но по отношение на Украйна, Орбан сподели, че Унгария и Ватикана са единствените две европейски страни, които могат да бъдат разказани като " промирни " .

И двамата приканиха за преустановяване на огъня и договаряния за прекъсване на войната, а папата прикани , нещо, което Украйна до момента изключва.
 Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски ползи, само че освен съветски Обновена
Папа Франциск: Войната в Украйна е движена от имперски ползи, само че освен съветски

Папата за войната, своята възможна оставка и инвалидната количка

Въпреки че папата постоянно е призовавал за обща възбрана на трафика на оръжия и понижаване на производството на оръжия, той също по този начин сподели, че изпращането на оръжие в Украйна е морално задоволително, в случай че се употребява за самозащита.

" ХРИСТИЯНСКА УНГАРИЯ "

Унгария, членка на Европейския съюз, е основна артерия за мигрантските потоци към блока. Орбан, чието държавно управление построи стоманена ограда на границата със Сърбия, с цел да защищава от мигранти, отхвърли да разреши на Унгария да бъде превърната в " имигрантска страна ", в каквито съгласно него са се трансформирали други европейски страни. Той помоли папа Франциск през 2021 година, по време на неговото малко посещаване, " да не разреши християнска Унгария да загине ".

Тогава той му даде подарък, който не се нуждаеше от пояснение: клише на писмо, което крал Бела IV от 13 век изпраща на папа Инокентий IV с молба за помощ в борбата с татарите.

Папа Франциск счита, че до момента в който страните имат право да пазят своите граници, мигрантите би трябвало да бъдат разпределени в целия Европейски Съюз. Той вижда интеграцията им като културно обогатяваща за приемащите страни и нещо, което ще подтиква намаляващото население на Европа.

За унгарците, чакащи опция да видят папа Франциск, някои видяха визитата му като миг на вяра.
 Папа Франциск заприказва за международна война
Папа Франциск заприказва за международна война

Той не предвещава неотдавнашен завършек на конфликта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР