Папа Франциск пристигна на посещение в България. Апостолическото пътуване на

...
Папа Франциск пристигна на посещение в България. Апостолическото пътуване на
Коментари Харесай

Първият ден от посещението на папа Франциск у нас

Папа Франциск дойде на посещаване в България. Апостолическото пътешестване на главата на Римокатолическата черква ще продължи до 7 май в София и Раковски и е под мотото " Мир на земята ".

Вижте по какъв начин мина първия ден от визитата на папа Франциск у нас.

 Пристигане и публично посрещане от премиера Борисов
Самолетът на папа Франциск кацна на летище София малко преди 10.00 часа, по-рано от плануваното.

На Летище София Светият отец беше посрещнат от премиера Бойко Борисов. Двамата имаха диалог на четири очи, след което министър председателят Борисов съобщи, че папата е благословил България и я поздравил за нейните триумфи, в това число за сполучливото европейско председателство през 2018 година Папа Франциск благодари на Борисов за работата в интерес на мира и за поканата му да посети България.
       Премиерът Борисов посрещна публично папа Франциск Премиерът Борисов посрещна публично папа Франциск
Сутринта папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов. Премиерът благодари на папата, че е удържал на думата си да пристигна, а...
Среща с президента Румен Радев
След срещата на летището кортежът на папа Франциск дойде пред президентството. Главата на Римокатолическата черква бе посрещнат персонално от президента Румен Радев. Двамата изслушаха химните на България и Ватикана, след което влязоха в постройката на " Дондуков " 2 за среща на четири очи.

България постоянно се е отличавала като мост сред Изтока и Запада, съобщи папа Франциск по време на взаимното си изказване с българския държавен глава на площад „ Атанас Буров “, който се намира пред постройката на Президентството.
 Президентът Радев и папа Франциск насочиха обръщение към българския народ Президентът Радев и папа Франциск насочиха обръщение към българския народ
Официалната гала по посрещането на папа Франциск се организира пред постройката на президентството. Държавният глава Румен Радев и папа Франциск провед...
 Среща с патриарх Неофит
Негово светейшество Българският патриарх Неофит, дружно с членове на Светия Синод, одобриха папа Франциск в Синодалната палата.

" От името на Светия Синод на Българската православна черква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с „ Добре пристигнали ”. Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните лимити ", сподели в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.
     Тиха молитва пред пред олтара на св. св. Кирил и Методий и молитва ;Царица небесна “
Папа Франциск организира тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „ Свети Александър Невски ".





След това той произнесе неделната молитва „ Царица небесна “ на площада пред катедралата, където беше изнесена иконата на Месемврийската Богородица.

Молитва „ Царица небесна “ беше първото събитие от формалната аудиенция на папа Франциск, което беше следено от елементарните жители. Всяка седмица тя се наблюдава и от над 100 милиона католици в целия свят.



              Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „ Царица небесна “ Папата се срещна с патриарх Неофит и произнесе молитвата „ Царица небесна “
Папа Франциск се срещна с българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод. Папата и патриархът произнесоха приветствени слова и си размених...
Тържествена Света литургия
Хиляди посрещнаха папа Франциск в именития папамобил на площад „ Александър I Батенберг “. Светият отец слезе от возилото и благослови присъстващите. На първите редове се виждаха вдигнати на ръце дребни деца, които получиха благословия от папата.

Там папата отслужи неделна празнична Света литургия. Това е най-голямото събитие от неговото апостолическо пътешестване в България.

Литургията е второто главно събитие със Светия отец в границите на неговото Апостолическо пътешестване у нас. Тя е обичайната католическа меса, на която с изключение на католици от цялата страна, участваха доста представители на властта, както и на другите вероизповедания. Всичките планувани 1000 места за сядане бяха запълнени, а имаше и доста правостоящи жители – българи и чужденци, пристигнали да видят от близко Светия отец. Всичко мина при извънредно засилени ограничения за сигурност.

Неделната литургия бе извънредно тържествена и проведена от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. В нея присъединяване взе и специфичен хор, формиран от най-хубавите католически хористи в България. Светата литургия стартира с обща изповед. „ Братя, преди да отслужим светите секрети, да признаем греховете си “, прикани папа Франциск при започване на службата.
         С тържествена Литургия приключи първият ден от визитата на папа Франциск С тържествена Литургия приключи първият ден от визитата на папа Франциск
България посрещна папа Франциск. Хора от няколко континента наблюдаваха онлайн тържествената света литургия, която папа Франциск отслужи в София.Вижте...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР