Папа Франциск пристигна днес в Литва, откъдето започва четиридневната си

...
Папа Франциск пристигна днес в Литва, откъдето започва четиридневната си
Коментари Харесай

Папата с критики към Вишеградската четворка, църквата се тресе от скандали

Папа Франциск дойде през днешния ден в Литва, откъдето стартира четиридневната си обиколка в балтийските страни, съобщи Ройтерс.

Папата ще прекара два дни в преобладаващо католическа Литва, след което ще посети Латвия и Естония.

В Литва му предстоят срещи с политически водачи, а също с вярващи от Католическата, Лутеранската и Руската православна черква, показва Асошиейтед прес.

Папата подхваща тази обиколка на фона на засилващо се безпокойствие в трите страни от нападателната политика на Русия близо 30 години след разпадането на Съветският съюз, когато те станаха самостоятелни.

В разгара си е и абсурдът с католически свещеници, насилвали деца. Папата одобри следващите оставки на висши чиновници.

Малко след идването си в литовската столицата Вилнюс - първа спирка в четиридневната му обиколка в балтийските страни - папа Франциск разкритикува, без да ги посочва, тези, "които експулсират другите " и похвали толерантността и гостоприемството на литовците, съобщи Франс прес.

Папата даде преобладаващо католическа Литва за образец на интернационалната общественост и изключително на Европейския съюз. Критиките му наподобява бяха ориентирани основно към страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чиито управляващи отхвърлиха да одобряват бежанците и икономическите мигранти, пристигнали всеобщо в Гърция и Италия.

В слово пред президентския замък в наличието на управляващите и дипломатическия корпус Светият отец приказва за "гласовете, които всяват разделяне и опълчване ", употребявайки като инструмент несигурността или споровете, които "твърдят, че единственият вероятен метод да се подсигурява оцеляването на една цивилизация е усилието за елиминиране, изтриване или експулсиране на другите ".

В това отношение вие, литовците, казвате нещо автентично: "да одобряваме разликите ". С разговор, отвореност и схващане тези разлики могат да се трансфорат в мост, свързващ Източна и Западна Европа, посочи папата.

Той напомни, че в историята си балтийската страна е приемала разнообразни нации и вероизповедания. "Тази земя е станала дом за доста хора: литовци, татари, поляци, руснаци, беларуси, украинци, арменци, немци, за католици, православни, мюсюлмани и юдеи ", напомни понтификът и изрази удивление от способността на Литва да запази търпимостта, уважението и солидарността макар всички премеждия в историята на 20-ти век, показва ТАСС.

Франциск засегна и един от главните проблеми в балтийските страни - емиграцията на младежите. Той прикани литовците да извърнат "специално внимание на най-младите, които са освен са бъдещето, а и сегашното на страната си, в случай че останат свързани с корените на народа ".

Следобед на площада с катедралата в столицата папата ще се срещне с младежи, родени откакто Литва става още веднъж самостоятелна.

Посрещайки Франциск, литовската президентката Далия Грибаускайте му благодари за визитата в страната в годината, когато се отбелязва стогодишнината от оповестяването на самостоятелност и напомни, че Ватиканът - измежду първите, признали литовската страна - в никакъв случай не е приел окупацията й от Съюз на съветските социалистически републики.

Тя означи като изключително алегоричен обстоятелството, че Франциск е в Литва в деня, когато страната уважава жертвите на нацисткия геноцид над евреите.

До 1940 година в Литва са живели над 200 000 евреи, а Вилнюс бил именуван "Северния Ерусалим ". По време на нацистката окупация сред 1941 и 1944 година съвсем всички евреи били избити.

Още за миграцията:

Без единодушие за миграцията в Залцбург

Организация на обединените нации с нови данни за мигрантите в Европа

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР