Папа Франциск прие днес във Ватикана Вселенския патриарх Вартоломей. По

...
Папа Франциск прие днес във Ватикана Вселенския патриарх Вартоломей. По
Коментари Харесай

Папата се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей

Папа Франциск одобри през днешния ден във Ватикана Вселенския патриарх Вартоломей.
По информация на ръководителя на службата по щемпел на Светия трон Матео Бруни, срещата е минала в братска атмосфера, последвана от взаимен обяд с двете делегации в Къщата на св. Марта, оповестява БГНЕС.
Според представителя на Ватикана, преди срещата с понтифика предстоятелят на Константинополската православна черква отправил малко одобрение до Съвета на кардиналите, който се е събрал на следващото си тридневно съвещание.
През идващите дни патриарх Вартоломей ще посети намиращата се в Южна Италия епархия на италианско-албанската католическа черква в Лунгро по случай 100-годишнината от нейното основаване, където ще организира среща с католиците от източния ритуал.
В навечерието на визитата си патриарх Вартоломей акцентира в изявление за портала Vatican News значителния прогрес, реализиран през последния половин век по пътя към единството сред православни и католици. Той акцентира, че за „ възобновяване на единството би трябвало да се направи още доста ”.
Патриарх Вартоломей обърна особено внимание на жеста на папа Франциск, който му подари част от мощите на св. деятел Петър, определяйки го като „ нов стадий по пътя към доближаването, значима стъпка в разговора на милостивата обич, почнал преди повече от петдесет години от нашите прародители ”.
Неочакваният подарък папа Франциск сервира на 29 юни на делегацията на Вселенския патриарх, която участва във Ватикана по случай празника на апостолите Петър и Павел. Понтификът сервира в подарък „ на своя брат ” Вартоломей сандъче с мощите на св. Петър, което се намираше в параклиса на папските палати. Още на идващия ден реликвата е връчена на Вартоломей в Истанбул., РИА Новости
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР