Папа Франциск посещава Мианма и Бангладеш в момент, когато международната

...
Папа Франциск посещава Мианма и Бангладеш в момент, когато международната
Коментари Харесай

Папата като защитник на бежанците

Папа Франциск посещава Мианма и Бангладеш в миг, когато интернационалната общественост остро подлага на критика суровите дейности на Мианма против мюсюлманите рохинги и ги дефинира като “етническо пречистване ”. Католическата черква обаче се опълчва на тази подготовка и пази цивилната лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи като единствената вяра за народна власт.

Следователно Франциск ще би трябвало да извършва комплицирана дипломатическа акробатика по време на визитата си от 27 ноември до 2 декември, което включва срещи със Су Чжи, с авторитетния главнокомандващ на армията на Мианма и с дребна група рохинги, когато Франциск дойде в прилежащ Бангладеш.

Отличителна линия на понтификата на Франциск е честото заклеймяване на неправдите, осъществявани против бежанците. Затова ще се чака той твърдо да се разгласи срещу тежкото състояние на рохингите. Но в това време той е посетител на държавното управление на Мианма и би трябвало да се грижи за благополучието на личното си малко паство – малцинство от едвам 659 000 католици в тази преобладаващо будистка страна с население от 51 милиона души.

“Нека просто да кажем, че това е доста забавно от дипломатическа позиция ”, отвърна представителят на Ватикана Грег Бърк, когато беше запитан дали 21-ото задгранично посещаване на Франциск ще бъде най-трудното за него.

Преподобният Томас Рийс – американски йезуитски коментатор – се изрази по-директно: “зпитвам огромно удивление към папата и неговите качества, само че някой трябваше да го убеди да не прави това посещаване ”, написа неотдавна Рийс за “Рилиджън нюз сървис ”.

Рийс съобщи, че наследството на Франциск като неотстъпчив бранител на потисканите ще се сблъска със суровата реалност на нежеланите последствия за християнското малцинство в Мианма, в случай че той отиде прекомерно надалеч в отбраната на рохингите от “прочистващите интервенции ” на армията в щата Ракхайн.

“Ако работи като оракул, той ще изложи християните на заплаха ”, сподели Рийс. “Ако си мълчи за преследването на рохингите, ще изгуби морално доверие. ”

Франциск не е прочут с придържането си към протокола и има податливост да назовава нещата с същинските им имена. Той обаче към този момент беше свикан от католическата черква в Мианма и избрания от него кардинал Чарлз Бо да се въздържа даже от потребление на понятието “рохинги ”, което множеството хора в Мианма отхвърлят.

“Папата явно приема съществено този съвет ”, сподели Бърк. “Но ще забележим. ” “Франциск е употребявал думата “рохинги ” в предишното, когато порица “преследването на нашите братя рохинги ”, осъждайки тяхното страдалчество, и прикани те да получат “пълни права ”.

Правителството на Мианма и по-голямата част от будисткото болшинство не признават рохингите за етническа група, настоявайки, че те са бенгалски мигранти от Бангладеш, които живеят нелегално в страната. Властите им отхвърлят поданство, макар че те живеят от генерации в Мианма, известна също като Бирма.

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин сподели, че Франциск евентуално ще призове за трайно решение за мюсюлманите в Ракхайн, което взема поради какъв брой “важно за хората е да имат народност ”. Той отхвърли да употребява понятието “рохинги ” в изявление за Радио Ватикана.

Първоначално Франциск възнамеряваше графикът му с пътувания за 2017 година да включва посещаване в Индия и Бангладеш. Но подготовката в Индия пропадна, а Мианма беше добавена късно, откакто Мианма и Светият трон откриха дипломатически връзки по време на посещаване на Су Чжи в Рим през май.

Оттогава ситуацията на място мощно се утежни, откакто през август рохингски бойци нападнаха обекти на силите за сигурност в страдащия от беднотия Ракхайн. Мианманските сили за сигурност отвърнаха с унищожителна акция против селата на рохингите, която Организация на обединените нации, Съединени американски щати и правозащитни организации окачествиха като “етническо пречистване ” по учебник.

Повече от 620 000 рохинги са избягали в Бангладеш, където живеят в мизерни бежански лагери. Миналата седмица пратеникът на Организация на обединените нации, проверяващ изказванията за полово принуждение в спора, сподели, че необятно публикуваните групови изнасилвания и други форми на полово принуждение, осъществявани от мианманската войска против дами и девойки, може да съставляват военни закононарушения, закононарушения срещу човечеството и геноцид.

Бърк възрази, когато беше запитан дали избухналото принуждение е усложнило проектите на Ватикана и сподели единствено, че разнообразни “неща се случват ” и “пътуване по този начин или другояче ще има ”.

Бо, който беше избран от Франциск за първия кардинал на Мианма през 2015 година, отхвърля да дефинира насилието като “етническо пречистване ”, казвайки, че отговорът на армията е диспропорционален, само че че е преждевременно и неефикасно да му се поставя етикет. Той отбрани Су Чжи като единствената вяра на Мианма за народна власт, казвайки, че рецензиите против нея са “несправедливи ” и че тя работи за използване на рекомендациите на някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан за възстановяване на опциите за всички религиозни малцинства, в това число християните.

Рохингите и военната тирания


Преподобният Бернардо Червелера – редактор на информационната организация “Ейша нюз ”, която деликатно отразява католическата черква в Азия, сподели, че чака Франциск да употребява визитата, с цел да помогне за подсилване на позициите на Су Чжи, чийто интернационален облик пострада поради рецесията, макар че тя е лимитирана от конституцията в това, което може да каже или да направи против армията.

“Въпросът с рохингите е “казус бели ” за унищожаване на държавното управление на Аун Сан Су Чжи ”, сподели Червелера. “Ако махнем Аун Сан Су Чжи, ще се завърне военната тирания, което значи подпалване на всички малцинства. ”

(БТА, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР