Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка,

...
Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка,
Коментари Харесай

Папа Франциск получи в Румъния яйца от Буковина

Папа Франциск получи от румънския президент Клаус Йоханис 17 подаръка, които съставляват всичките исторически и културни райони на Румъния.

Изписани яйца от Буковина, рогозка от Олтения, топка и фланелка с подпис на Георге Хаджи и гребло на румънския състезаващ се треньор по кану Иван Пацякин са измежду даровете за папата, заяви Аджерпрес

Президентската администрация уточни, че подаръците „ съставляват всички румънци “. Сред тях има още подбрани виновност, акациев мед, керамика, бродирани пояси, забрадка, преса за сирене.

Папа Франциск бе посрещнат с военни почести пред президентския замък Котрочени, където бяха президентът Клаус Йоханис и брачната половинка му Кармен. В делегацията по посрещане бяха включени и всички президентски и държавни съветници, а папата се ръкува с всеки един от тях, както и с представителите на Католическата черква в Румъния.

„ Това е един прекрасен, един значим ден “, съобщи президентът преди церемонията по посрещане.

Папата бе приветстван и от групи възпитаници и студенти, и членове на детски хорове.

Главата на Римокатолическата черква поздрави Почетната армия на румънски език. На финала на церемонията по посрещане папата бе приветстван от присъстващите, които скандираха „ Да живее папата! “.

По пътя сред летището и президентството папа Франциск бе приветстван от хиляди хора, които чакаха формалния конвой. За миг папата смъкна прозореца на колата – „ Дачия Логан “, с цел да поздрави на собствен ред румънците.

След формалната гала по посрещане папата беседва " на четири очи " с президента Клаус Йоханис.

„ Необходимо е да вървим дружно напред с убеждението, че следваме най-висшия апел, към който би трябвало да се стреми всяка страна: отговорността за общото богатство на народа “, сподели Папа Франциск пред препълнената зала в президентския замък.

Освен с президента Клаус, той организира срещи с премиера Виорика Дънчила, със Синода и с патриарх Даниел, на който в символ на почитание целуна медальона.

Папата е на тридневното държавно, духовно и икуменическо посещаване в Румъния, което включва посещаване на Националната катедрала, в която към момента текат довършителни работи, и Света литургия в католическата черква " Свети Йосиф " в Букурещ. Програмата не планува обща литургична работа.

В събота папата ще отиде в богородичното светилище Шумулеу Чук и ще посети катедралата „ Света Мария Кралица “ в североизточния град Яш.

В неделя апостолическата аудиенция ще завърши със Света литургия и гала по оповестяване за блажени на седем гръко-католически епископи-мъченици в централния град Блаж, седалище на католическия диоцез в Румъния. Папата ще се срещне и с представители на ромската общественост в града.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР