Папа Франциск отслужи в Будепеща литургия на открито, по време

...
Папа Франциск отслужи в Будепеща литургия на открито, по време
Коментари Харесай

Папа Франциск в Унгария: Не затваряйте вратите за чужденците и мигрантите

Папа Франциск отслужи в Будепеща литургия навън, по време на която прикани унгарците да не затварят вратите си за мигрантите и за тези, които " са чужденци или разнообразни от тях ", съобщи Ройтерс. Думите на Светия отец контрастираха с антиимигрантската политика на националистическия министър председател на Унгария Виктор Орбан, отбелязва организацията.

Повече от 50 000 души се събраха в Будапеща на площада зад емблематичната постройка на Народното събрание, трансформирала се в знак на разположената на река Дунав столица, с цел да видят папата в последния ден от визитата му в страната, показва Ройтерс.

Папа Франциск продължи да приказва по тематиката, която повдигна в първия ден от визитата си, а точно за заплахата от навдигащия се шовинизъм в Европа. Той я сложи в подтекста на евангелието, заявявайки, че затворените порти носят болежка и опонират на учението на Исус.

Орбан, който присъстваше на литургията, се възприема като покровител на християнските полезности и споделя, че няма да разреши Унгария да се трансформира в " имигрантска страна ", неузнаваема за личното си население, по този начин, както по думите му е станало в други страни в Европа, добавя организацията.

В своята проповед 86-годишният Франциск сподели, че в случай че унгарците желаят да следват Исус, те би трябвало да загърбят " затворените порти на индивидуализма в едно общество на възходяща изолация; затворените порти на безразличието към тези, които са в неравностойно състояние и които страдат; затворените порти за чужденците или другите, мигрантите или бедните ".

Според папата мигрантите, които бягат от бедността, би трябвало да бъдат посрещнати с добре пристигнали и интегрирани, тъй като те могат да допринесат за културното обогатяване на приемните страни и за увеличение на намаляващото население на Европа. Освен това той счита, че защото страните имат право да пазят границите си, мигрантите би трябвало да бъдат разпределени из целия Европейски съюз.

Правителството на Орбан построи стоманена ограда на границата на Унгария със Сърбия, с цел да спре мигрантския поток, напомня Ройтерс.

Папа Франциск приказва също и за вратите, " затворени към света ".

" Съществува огромно прелъщение от това да се превърнем в свои лични референти, да отнасяме всичко до самите нас, до нашата лична действителност, когато в действителност има и други действителности, като тези на бедните, на други народи, на войни, на несправедливости ", добави той.

В днешната си проповед папа Франциск за повторно употребява набожен подтекст, с цел да илюстрира гледната си точка. В петък той цитира какво Свети Стефан – създателят на християнска Унгария през 11 в. – е написал за посрещането на непознатите.

В нормалното си одобрение към събралите се поклонници след неделната литургия папа Франциск загатна войната в Украйна, водеща се оттатък източната граница на Унгария. Той насочи молитва за закрилата както на украинския, по този начин и на съветския народ.

" Вдъхни в сърцата на хората и на техните управници желанието за мир и за основаване на бъдеще на вяра, а не на война; бъдеще, изпълнено с детски люлки, а не с гробове; свят на братя и сестри, а не на стени ", сподели Светият отец.

Тридневното посещаване на папата в Унгария е първата му аудиенция откогато той излезе от болничното заведение, откакто през март беше приет в болница поради бронхит, напомня Ройтерс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР