Папа Франциск отправи своето традиционно Рождественско послание Урби ет Орби

...
Папа Франциск отправи своето традиционно Рождественско послание Урби ет Орби
Коментари Харесай

Папа Франциск в Урби ет Орби: Рождество Христово ни приканва към диалог, единство и мир

Папа Франциск насочи своето обичайно Рождественско обръщение " Урби ет Орби " ( " Към града и света " ), което Българска национална телевизия по традиция излъчи онлайн в ефира си.

От централната ложа на Ватиканската базилика, главата на Римокатолическата черква даде благослов " Урби ет Орби " с пленарна индулгенция.

Ватиканнюз популяризира цялостния текст на папското слово:

Скъпи братя и сестри, Честито Рождество Христово!

Словото Божие, което сътвори света и осмисли историята и пътя на индивида, стана плът и пристигна да населява измежду нас. Появи се като шепот, като ромона на лек бриз, за ​​да извърши сърцето на всеки мъж и жена, които се отварят към тайната с учудване. Словото стана плът, с цел да диалогира с нас. Бог не желае да прави монолог, а разговор. Защото самият Бог, Отец и Син и Свети Дух, е разговор, постоянно и безпределно общение на обич и живот. Идвайки на света, в Личността на Въплътеното Слово, Бог ни сподели пътя на срещата и разговора. Наистина, самият той е въплътил този Път в себе си, с цел да можем да го познаем и да го следваме с доверие и вяра.

Сестри, братя, „ какъв би бил светът без търпеливия разговор на толкоз доста великодушни хора, които са поддържали фамилии и общности дружно? “. Осъзнаваме го още повече в същото време на пандемия. Способността ни за обществени връзки е подложена на сурово изпитание; ускорява се наклонността да се затворим, да сме сами, да се откажем да излизаме, да се срещме, да правиим нещата дружно. На интернационално равнище също съществува риск да не желаем да водим разговор, рискът комплексната рецесия да докара до избор на директни пътища, а не по-дългите пътища на диалога; само че те в реалност са единствените, които водят до разрешаване на спорове и до споделени и трайни изгоди.

Но до момента в който известието за раждането на Спасителя, източник на същински мир, отеква към нас и по целия свят, към момента виждаме доста спорове, рецесии и несъгласия. Те като че ли в никакъв случай не свършват и към този момент съвсем не ги виждаме. Толкова сме привикнали, че големи нещастия в този момент се подминават с мълчание; рискуваме да не чуем вика на болката и отчаянието на толкоз доста наши братя и сестри. Нека помислим за сирийския народ, който живее във война повече от десетилетие, предизвикала многочислени жертви и несметен брой бежанци. Нека погледнем към Ирак, който към момента се бори да се изправи след дълъг спор. Нека да чуем вика на децата, който се издига от Йемен, където една голяма покруса, забравена от всички, продължава години в безмълвие, сеейки гибел всеки ден.

Нека си напомним напрежението сред израелци и палестинци, което продължава без решение, с все по-големи обществени и политически последствия. Нека не забравяме Витлеем, мястото, където Исус видя светлината и което живее в сложни времена и заради икономическите компликации, дължащи се на пандемията, която пречи на поклонниците да доближат до Светите земи, с отрицателни последствия за живота на популацията. Нека помислим за Ливан, който страда от невиждана рецесия в доста тревожни стопански и обществени условия.

Но ето, измежду нощ, знакът на вярата! Днес " любовта, която движи слънцето и другите звезди ", както споделя Данте, стана плът. Той пристигна в човешки облик, показа нашите драми и унищожи стената на нашето равнодушие. В студената нощ той протяга дребните си ръце към нас: има потребност от всичко, само че идва да ни даде всичко. Нека от него да желаяме силата да се отворим за разговор. На този празник, дано го помолим да възбуди в сърцата копнежа за помиряване и приятелство. Към Него насочваме нашата молба.

Исус Детенце, подари мир и естетика на Близкия изток и на целия свят. Подкрепи тези, които дават филантропична помощ на популацията, насила да напусне родината си; утеши афганистанския народ, който в продължение на повече от четиридесет години е подложен на тежко тестване заради спорове, които принудиха мнозина да изоставен страната.

Царю на народите, помогни на политическите управляващи да умиротворяват обществата, смутени от напрежение и спорове. Подкрепи народа на Мианмар, където нетолерантността и насилието не подминават християнската общественост и местата за поклонение и затъмняват мирния образ на това население. Бъди светлина и поддръжка за тези, които имат вяра и работят, даже да вървят против течението, в интерес на срещата и разговора, и не позволявай в Украйна да се разпространят метастазите на гангренозния спор.

Принце на мира, помогни на Етиопия да преоткрие пътя на помиряването и мира посредством откровена полемика, която слага потребностите на популацията преди всичко. Чуй вика на хората от района на Сахел, които изпитват насилието на интернационалния тероризъм. Обърни погледа си към народите на страните от Северна Африка, които са измъчвани от разделения, безработица и икономическо неравенство; облекчи страданията на многото братя и сестри в Судан и Южен Судан, които страдат от вътрешни спорове. Направи по този начин, че полезностите на солидарността, помиряването и мирното взаимно битие да доминират в сърцата на народите на американския континент, посредством разговор, взаимно почитание и признание на правата и културните полезности на всички човешки същества.

Сине Божий, утеши жертвите на насилието против дамите, което се популяризира в същото време на пандемия. Дай вяра на деца и юноши, които са унизени и измъчвани. Дай разтуха и любов на възрастните хора, изключително на самотните. Дари успокоение и единение на фамилиите, главно място за образование и основа на обществената тъкан. Боже с нас, подари здраве на болните и въодушеви всички хора с благосклонност да намерят най-подходящите решения за превъзмогване на здравната рецесия и нейните последствия. Направи сърцата великодушни, с цел да доближат нужните грижи, изключително за ваксини за най-нуждаещите се нации. Възнагради всички, които демонстрират внимание и отдаденост в грижата за членовете на фамилията, болните и най-слабите.

Витлеемско дете, разреши на многото военнопленници, цивилни и военни, от неотдавнашни спорове и на тези, които са затворени по политически аргументи, да се върнат скоро вкъщи. Не ни оставяй безразлични пред нещастието на мигрантите, разселените лица и бежанците. Очите им ни молят да не се обръщаме, да не отхвърляме човечността, която ни сплотява, да създадем историите им наши и да не забравяме техните драми. Вечно слово станало плът, направи ни деликатни към нашия общ дом, който също страда от пренебрежението с което постоянно се отнасяме към него и подтикни политическите управляващи да намерят ефикасни съглашения, тъй че идващите генерации да могат да живеят в среда, която зачита живота.

Скъпи братя и сестри, компликациите в нашето време са многочислени, само че вярата е по-силна, тъй като „ ни се роди Дете, Син ни се даде “ (Ис 9:5). Той е Божието Слово и стана младенец, кадърен единствено да плаче и нуждаещ се от всичко. Той искаше да се научи да приказва като всяко дете, с цел да можем да се научим да слушаме Бог, нашия Отец, да се слушаме един различен и да водим разговор като братя и сестри. О Христе, роден за нас, научи ни да вървим с Тебе по пътеките на мира.

Честито Рождество Христово на всички!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР