Папа Франциск отправи послание на Цветница преди Страстната седмица за

...
Папа Франциск отправи послание на Цветница преди Страстната седмица за
Коментари Харесай

Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг

Папа Франциск насочи обръщение на Цветница преди Страстната седмица за католическия свят в празната катедрала " Св. Петър " в Рим

Корановирусът и оправянето с отрицателните резултати от пандемията дълго ще бъдат тематика №1 за България и света. Със стоплянето на времето в страната през новата седмица ще бъде предизвикателство карантината да се съблюдава, а с наближаващите великденски празници рисковете стават още по-големи, макар че изключителното състояние беше удължено до 13 май.

Икономическите проблеми ще стартират все по-ясно да се усещат, а националният щаб и държавното управление ще би трябвало да обмислят проект по кое време и по какъв начин последователно ограниченията да се разхлабят. За последните две седмици на март в бюрата по труда са се записали 38 хиляди души, като броят им се чака да усилва. В същото време 344 компании са се възползвали от мярката за държавна поддръжка по схемата 60/40 от 31 март, когато влезе в действие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В неделя броят на инфектираните с ковид в България са 531 и са нарастнали с 28 по отношение на събота.

От понеделник електронна система ще събира персонални данни, които би трябвало да послужат на управляващите да се оправи с разпространяването на ковид.

Националните футболни федерации, които прекратят вътрешните шампионати поради ковид, рискуват да не получат право да изпратят тимове в евротурнирите през идващия сезон, предизвести президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Другата значима международна тематика е цената на петрола. ОПЕК и Русия отсрочват плануваната за понеделник среща за по-късно идната седмица, а двете страни спорят за това кой е отговорен за срутва на цените на петрола. ОПЕК+ работи по съглашение за понижаване на петролния рандеман, равняващо се на към 10% от международните доставки или 10 млн. барела на ден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА В СТРАНАТА

Схемата 60/40 става доста по-изгодна, тъй като страната поема 60% от осигуровките на работодателите

Държавата ще поеме 60% от заплатите на чиновниците, както и техните осигуровки, а бизнесът 40% от възнагражденията. Личната вноска остава за служителя. Промяната беше гласувана в правната комисия през днешния ден с измененията в Закона за изключителното състояние след апел от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко компании. Тази смяна ще важи и за работодатели, които към този момент са подали заявки за обезщетения по реда на Постановление на Министерски съвет №55.

Друго предложение, появило се през днешния ден в правната комисия, е опцията за туроператорите, които би трябвало да възстановят авансово заплатена сума за анулирано туристическо пътешестване, да могат да създадат това до 1 месец след анулацията на изключителното състояние, в случай че пътуващия откаже препоръчан му ваучер.

Държавата ще може да набере до 9 милиарда лева от дълговите пазари

Правителството ще може да употребява контракта с четири интернационалните банки, подписан около банкрута на КТБ през 2015 година, с цел да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 милиарда лева (или 4.856 милиарда евро). Това гласоподаваха депутатите в бюджетна комисия при второ четене на измененията в държавния бюджет за 2020 година, които се вършат поради рецесията от пандемията.

Става въпрос за световната GMTN стратегия, която беше утвърдена от Народното събрание през 2015 година и от която тогава бяха издадени няколко излъчвания еврооблигации на обща стойност 5.144 милиарда евро. Лимитът на програмата е 8 милиарда евро, по тази причина в този момент той беше повишен с още 2 милиарда евро. Така при удобни условия на интернационалните пазари финансовият министър ще може да пласира по-голяма по размер емисия до постигане на лимита от общо пласиран дълг през 2020 година от 10 милиарда лева От началото на годината страната е набрала 800 млн. лева от вътрешния пазар, следва още един аукцион на ДЦК на 6 април.

Столичната община актуализира бюджета си

Бюджетът на София за 2020 година ще бъде обновен с пакет от антикризисни ограничения и редица от плануваните, само че към момента не почнали поправки ще бъдат отсрочени за последващи години. Преразглеждане ще има и на културната стратегия, а градския превоз ще се реорганизира. Обмисля се и прекъсването на засаждане на цветя.

В поддръжка на дребния и междинен бизнес и на самоосигуряващите се ще се сътвори гаранционен фонд, който да разполага с 1 млн. лева и да обезпечи до 80% от главницата на заеми с оптимален размер от 10 хиляди лева на 120 компании посредством издаване на гаранции пред банки. Също ще се освободят от такса " тротоарно право " и наем за засегнатите от заповедта за изключително състояние.

Пакетът от антикризисни ограничения включва хрумвания на всички политически групи и ще се гласоподава от общинския съвет на 16 април, откакто бъде систематизиран във заключителен тип и признат от кмета Йорданка Фандъкова.

КОРОНАВИРУСЪТ Пожарна охрана СВЕТА

Възможно е Австрия да стане една от първите европейски страни, която да разхлаби рестриктивните мерки за понижаване на епидемията.
В петък австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи пред Народното събрание във Виена, че държавното управление ще прегледа доста деликатно данните, дружно с епидемиолози и ще предложи проект за последователно рестартиране на стопанската система. Това се чака да стане в понеделник. През последните четири дни растежът на новите случаи в Австрия е под 5%, като във всеки от тях броят на новорегистрираните случаи е по-малък и като безспорна стойност.

Испания реши да удължи с две седмици изключителното състояние до 26 април и приготвя още удължавания. Указът за блокиране на стопанската система, който сега е до 9 април, няма да бъде възобновен. Предложението на испанското държавно управление е някои браншове на стопанската система като промишлеността и строителството да работят при спазването на ограничения за сигурност. Премиерът Педро Санчес е взел това решение, откакто се е съветвал с комитет от учени, който анализирал всички данни и статистически модели, прогнозиращи по какъв начин може да се развие пандемията.

Англия надали ще анулира строгите правила на блокадата до края на май, съобщи водещ консултант на държавното управление. Той предизвести, че разпространяването на ковид първо би трябвало да се забави и да бъдат въведени интензивни проби. Мерките целят ограничение на разпространяването на вируса в страната, която има съвсем 40 хиляди доказани случаи.

Европейската комисия утвърди серия от стопански пакети на стойност милиарди евро за Гърция, Полша и Португалия, с цел да помогне за смекчаването на въздействието върху стопанската система от ковид посредством грантове и гарантиране на заеми. Държавната помощ за португалската стопанска система е 13 милиарда евро, Полша има проект за 22 милиарда евро държавни гаранции, а програмата на Гърция е за 2 милиарда

СНИМКА НА УИКЕНДА

Коронавирусът заплашва оцеляването на най-известния цирк в света

[Reuters]
Cirque du Soleil Entertainment Group води договаряния с пенсионния фонд Caisse de Depot et Placement du Quebec за избавително финансиране, откакто представленията на компанията бяха спрени поради пандемията от ковид. Базираната в Монреал компания разисква разновидности като инжектиране на капитал или заем от избавителен фонд, който Caisse е заделил, с цел да помогне на компании в Квебек, наранени от пандемията. Caisse, който е вторият по величина пенсионен фонд в Канада, е миноритарен акционер в Cirque du Soleil.

КАКВО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Правителството ще тества пазара на дълг с емисия за 200 млн. лева

Българска национална банка ще организира аукцион за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева в понеделник. Това ще е първият опит на държавното управление да емитира дълг по време на изключителното състояние и рецесията с COVID-19 и ще е самобитен тест за пазара. Тя е и в подтекста на ревизирания бюджет, в който се възнамерява и нов дълг за тавана на издадените облигации - до 10 милиарда лева Ако и този път има инвеститорски интерес, общо издаденият дълг от България от началото на 2020 година ще доближи 1 милиарда лева

Еврогрупата ще разисква спомагателни стопански ограничения против рецесията

Финансовите министри на страните от еврозоната ще проведат онлайн среща във вторник, на която би трябвало да обсъдят спомагателни стопански ограничения за справяне с рецесията от пандемията. На дневен ред още веднъж е желанието на южните страни да бъдат издадени общи облигации, добили известност като коронабондове. Срещу него обаче още веднъж са Германия и Нидерландия, които, както и по време на дълговата рецесия в еврозоната, упорстват за други ограничения.

Китай ще разреши на жителите на Ухан да пътуват

Китайските управляващи ще вдигнат на 8 април рестриктивните мерки върху пътуването за жителите на Ухан - епицентъра на пандемията от ковид. Хората ще могат да напущат града, който отчасти се отваря след повече от два месеца изолираност. Гражданите последователно се връщат по улиците, като на някои е разрешено да изоставен дома си за първи от 23 януари насам. Световните медии демонстрират по какъв начин доброволци в защитни костюми дезинфекцират публичните места в подготовка за увеличение на обществената интензивност.

#ОСТАНЕТЕВКЪЩИ

...И чуйте нещо потребно


През идната седмица Капитал провежда първите два уебинара с потребна информация за компаниите по време на рецесията с Covid-19. Можете да чуете онлайн отговори на вашите въпроси. 7 април: Въпроси и отговори за ограниченията на държавното управление към компаниите със обществения министър Деница Сачева. Повече за събитието тук. 9 април: Форсмажор и стопанска нетърпимост при COVID-19 с адв. Илко Стоянов и адв. Димитър Влаевски от адвокатска адвокатска фирма " Шонхерр ". Повече за събитието тук. Уебинарите са безвъзмездни. Необходима е обаче предварителна регистрация на съответната страница.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР