Папа Франциск откри важна среща за бъдещето на католическата църква,

...
Папа Франциск откри важна среща за бъдещето на католическата църква,
Коментари Харесай

Папата открива среща във Ватикана на фона на напрежението с консерваторите

Папа Франциск откри значима среща за бъдещето на католическата черква, като прогресивните се надяват, че това ще докара до повече дами на управителни позиции, а консерваторите предизвестяват, че църковната теория за всичко от хомосексуалността за властта на йерархията е изложена на риск.

Франсис управлява тържествена литургия на площад Свети Петър в сряда, с цел да открие публично срещата, със стотици духовници от цялостен ​​свят, празнуващи на олтара пред редовите католически миряни, чието наличие и въздействие на тази среща бележи решителна смяна за Католическата черква.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Добри християни, положителни жители “: папата приканва Китай в литургия в Монголия Папата идва в Португалия на фона на абсурда със полово принуждение от страна на духовенството Бившият папа Бенедикт е упрекнат в безучастие по случаи на полово принуждение Глобалният мащаб на половото принуждение над деца в Католическата черква завършек на списъка

Рядко напоследък заседание във Ватикана е генерирало толкоз вяра, звук и боязън, колкото тази триседмична среща при закрити врата, известна като синод. Той няма да взема обвързващи решения и е единствено първата сесия от двугодишен развой.

Но все пак то начерта остра бойна линия в безконечното разделяне на ляво-дясно в църквата и бележи определящ миг за Франциск и неговата стратегия за промени.

Още преди да стартира, събирането беше историческо, тъй като Франциск реши да разреши на дамите и миряните да гласоподават дружно с епископите във всеки направен финален документ.

Въпреки че по-малко от една четвърт от 365-те членове с право на глас не са епископи, промяната е радикална смяна от фокусиран върху йерархията Синод на епископите и е доказателство за убеждението на Франциск, че църквата е повече за своето стадо, в сравнение с за своите пастири.

„ Това е повратен миг “, сподели ДжоАн Лопес, мирянин, роден в Индия, който оказа помощ за организирането на две години съвещания преди срещата в енориите, в които е работила в Сиатъл и Торонто.

„ Това е първият път, когато дамите имат доста качествено друг глас на масата и опцията да гласоподават при вземането на решения е голяма “, сподели тя.

На дневен ред са апели за предприемане на съответни стъпки за издигане на повече дами до функции на взимане на решения в църквата, в това число като дякони, и за вярващите католици да имат повече думата в ръководството на църквата.

Също по този начин се преглеждат способи за по-добро посрещане на LGBTQ католици и други, които са били маргинализирани от църквата, както и за нови ограничения за отчетност, с цел да се ревизира по какъв начин епископите упражняват своите пълномощия за попречване на злоупотреби.

Жените от дълго време се оплакват, че са третирани като жители от втора класа в църквата, лишени от свещеничеството и най-високите рангове на властта, само че виновни за лъвския дял от църковната работа – преподаване в католически учебни заведения, ръководство на католически лечебни заведения и предаване на вярата до идващите генерации.

Те от дълго време изискват по-голяма дума в ръководството на църквата, най-малкото с право на глас на периодическите синоди във Ватикана, само че също и правото да проповядват на литургия и да бъдат ръкополагани като свещеници или дякони.

Въпреки че са си обезпечили някои високопоставени позиции във Ватикана и локалните църкви по целия свят, мъжката подчиненост към момента управлява шоуто.

34-годишният Лопес и други дами са изключително разчувствани от капацитета, който синодът може по някакъв метод да поддържа позволяването на дамите да бъдат ръкополагани като дякони, служение, което сега е лимитирано до мъже.

Потенциалът, че този синодален развой може да докара до действителна смяна по тематики, които преди бяха табу, даде вяра на доста дами и прогресивни католици и провокира паника от страна на консерваторите, които предизвестиха, че това може да докара до ерес.

Още преди да стартира процедурата, петима консервативни кардинали обществено желаеха от Франциск да препотвърди католическата теория по отношение на отношението към гей двойките и ръкополагането на дамите.

Техните въпроси – озаглавени „ Съмнения “ – бяха съпроводени от отворено писмо до почитателите, предупреждаващо за риска от „ комплициране “ и „ неточност “, на фона на рецензиите, че въпросите, повдигнати посредством процеса на синода, могат да отхвърлен доста католици.

В отговор, оповестен в понеделник, 86-годишният понтифекс наподобява предложи метод за благословията на еднополовите двойки от духовници, нещо, което не се признава от Светия трон, само че се практикува в страни, в това число Германия и Белгия.

Настоявайки, че църквата признава единствено брака сред мъж и жена, папата сподели, че „ не можем да бъдем съдници, които единствено отхвърлят, отхвърлят и изключват “.

„ Пасторалното здравомислие би трябвало съответно да разпознава дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават неправилна идея за брака “, написа той.

Втората сесия на асамблеята е планувана за октомври 2024 година, което значи, че не се чакат съответни решения в скоро време.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР