Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на

...
Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на
Коментари Харесай

Папата отказа да приеме Помпео на аудиенция

Папа Франциск отхвърли да одобри на визита държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, оповестява Би Би Си.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на връзките с страните монсеньор Ричард Галахър оповестиха, че папата е отхвърлил настояването на Помпео, защото заобикаля да се среща с политици по време на избирателен интервал .

Този ход на Ватикана прибавя към дипломатически скандал след мнения на Помпео за Китай и католическата черква.

Ватиканът упрекна Помпео, че се пробва да употребява този въпрос, с цел да притегли гласоподаватели на президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

В публикация по-рано този месец Помпео акцентира, че католическата черква рискувала своя " честен престиж ", като възобновява съглашение с Китай по отношение на назначението на епископи.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп получава поддръжка от консервативни религиозни придвижвания, в това число консервативни гласоподаватели католици, някои от които считат, че папа Франциск е прекомерно демократичен.

Правозащитни организации споделят, че доста католици в Китай са преследвани и изтласкани в конспиративност поради заричане за честност към папата , вместо към публична китайска католическа асоциация.

Въпреки това през 2018 година Ватикана подписа съглашение с Китай, с цел да има някакво въздействие във връзка с назначението на китайски епископи.

По това време папа Франциск съобщи, че се надява съглашението " да разреши раните от предишното да бъдат преодолени " и да докара до цялостно католическо единение в Китай.

Очакваше се съглашението да бъде възобновено през идващия месец в подтекста на опълчването на някои католици, в това число в Съединени американски щати.

В тирада през вчерашния ден в Рим Помпео прикани Ватикана да пази религиозната независимост в Китай , изтъквайки, че " на никое място религиозната независимост не е атакувана повече, в сравнение с в Китай ".

" Папата към този момент беше споделил ясно, че политически фигури не се одобряват в предизборни интервали. Това е повода ", сподели кардинал Паролин.

Двамата политици на Ватикана също по този начин дефинираха обществената рецензия на Помпео към папата като изненада , а архиепископ Галахър разяснява, че въпросите за разискване би трябвало да се договарят " поверително ".

Кардинал Паролин акцентира също, че е допустимо мненията на Помпео да са имали за цел да насърчат католиците да поддържат Тръмп на изборите .

" Някои го интерпретираха по този метод - че мненията са били на първо място за вътрешнополитическа приложимост. Нямам доказателства за това, само че сигурно това е един от методите да се гледа на това ", означи той.

Кардиналът добави, че съглашението на Ватикана с Китай нямало нищо общо със Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР