Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на

...
Папа Франциск отговори на въпроси на журналисти в самолета на
Коментари Харесай

Папа Франциск след визитата: Патриарсите, с които се срещнах, наистина са глас Божий

Папа Франциск отговори на въпроси на публицисти в самолета на връщане към Ватикана след тридневното апостолическо пътешестване в България и Северна Македония, написа изданието " Ватикан нюз ", представено от Българска телеграфна агенция. Той приказва за връзките с православната черква и за тайната на личната му мощ и сила.

На въпрос какви са най-силните му усещания от двете страни, които одеве е посетил, той отвръща: " Те са две изцяло разнообразни страни. България е страна с вековни обичаи, а Северна Македония има вековни обичаи, само че е млада страна и има " млад народ ".

Той добавя, че и в България, и в Северна Македония православни християни, католици и мюсюлмани живеят дружно. И показва удовлетворение от положителните връзки сред хората от другите вероизповедания в двете страни, възхищавайки се от проявяваното почитание към разнообразието и зачитането на човешките права.

Запитан откъде черпи силата и силата, нужни за пътуванията и работата му, той дава отговор, че това е " подарък от Бога ", само че признава, че по-късно се усеща изтощен. " Не се изтощавам от пътуването. Но по-късно се усещам изтощен. Мисля, че Бог ми дава мощ. Моля Господ да имам вяра, да му послужвам, апелирам го тези пътувания да не са туризъм. И също така... работата ми не е толкоз тежка! "

На въпрос за връзките с православната черква папа Франциск акцентира, че като цяло те са положителни и че има благосклонност. Той назова православните патриарси братя и божии хора. " Мога да кажа, че сме братя, тъй като не можем да се прекланяме пред Светата троица, в случай че не си подадем ръце като братя ", споделя папата.

" Искрено мога да кажа, че патриарсите, с които се срещнах, в действителност са глас Божий. Те са Божии рожби. Патриарх Неофит е Божи човек, а и патриархът на Грузия Илия II е Божии човек. Такива са и Вартоломей, и Кирил. Понякога хората споделят: „ Този има минус, оня има минус! ”. Ние всички имаме, не сме безгрешни ”, сподели той.

Папа Франциск споделя и за вълнението си от първото причестяване у нас, което даде на близо 250 деца в град Раковски:

„ Спомних си 8 октомври 1944 година – моето първо причестяване. Пеехме „ О, Свети олтаре, защитаван от ангелите! ”. Сигурно и някои от вас го помнят. Видях децата, които се отварят към живота, наясно с избора за това свещенодействие. Църквата пази децата. Те са граница, те са заричане. Силно прекарване за мен. Почувствах, че тези 249 деца са бъдещето на църквата, че са бъдещето на България. Много мощно усетих тези моменти. Благодаря доста! Молете се за мен. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР