Папа Франциск отдаде почит на литовците, които са страдали и

...
Папа Франциск отдаде почит на литовците, които са страдали и
Коментари Харесай

Папа Франциск почете паметта на жертвите на нацистката и съветската окупация в Литва

Папа Франциск отдаде респект на литовците, които са страдали и изгубили живота си по време на руската и нацистката окупация, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Франциск стартира втория ден от визитата си в Литва с литургия във втория по величина град Каунас, където еврейската общественост избита съвсем до крайник през Холокоста. По време на нацистката окупация от 1941 година до 1944 година са убити повече живеещи там 37 000 евреи и оцеляват едвам към 3000.

Папата отслужи литургията в локален парк. Той уважи паметта както на евреите, станали жертва на нацистите, по този начин и на литовците, депортирани, изтезавани, убивани и угнетявани в лагерите в Сибир през петте десетилетия руска окупация.

По-старите генерации към момента носят белезите на интервала на окупацията, от терзанията на хората, които са били депортирани и по този начин и не са се върнали, от срама поради доносничеството и измените. Това съобщи папата пред множеството, която по данни на локална черква е наброявала 100 000 души. " Каунас знае за това. Цяла Литва може да удостовери това, към момента треперейки при самото споменаване на Сибир или на гетата във Вилнюс и Каунас ", добави папата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР