Папа Франциск одобри установяването на нови правила за възлагане на

...
Папа Франциск одобри установяването на нови правила за възлагане на
Коментари Харесай

Ватиканът прие нови правила за обществените поръчки

Папа Франциск утвърди установяването на нови правила за възлагане на публични поръчки и разноски във Ватикана, целящи понижаване на разноските, обезпечаване на транспарантна конкуренция и понижаване на риска от корупция при възлагане на поръчки, информира Ройтерс.

Новите правила, разказани в 30 страници, са кулминационната точка на четиригодишен развой за усъвършенстване на процедурите за разходване и справяне с непотизма и кронизма. Те се появяват, когато пандемията на коронавирусът принуди Ватикана да приложи някои от най-строгите ограничения за надзор на разноските до момента.

Одобрените правила налагат подробни, транспарантни процедури за възлагане на поръчки за артикули и услуги. Важна смяна е основаването на обединен лист на утвърдени снабдители за всички ватикански департаменти, до момента в който преди този момент всеки поддържа собствен личен лист.

Повечето контракти във Ватикана са с италиански компании. Документи, изтичащи по време на понтификата на предшественика на Франциск, папа Бенедикт, демонстрираха, че ватиканският департамент е платил на италианска строителна компания несъразмерна сума за създаване на сцена за Рождество Христово на площад Свети Петър.

Професор Винченцо Буономо, ректор на Папския латерански университет, написа на формалния уеб страница на Ватиканските вести, че тази мярка ще  подсигурява лоялна конкуренция. А Джузепе Пигнатоне, някогашен италиански прокурор за битка с мафията, който в този момент оглавява правосъдната система на Ватикана, съобщи, че нормите дават пълномощия на правосъдните чиновници да прекратят съмнителни контракти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР