Папа Франциск одобри прогнозния бюджет за 2021 година на Римската

...
Папа Франциск одобри прогнозния бюджет за 2021 година на Римската
Коментари Харесай

Папата одобри бюджет 2021 с дефицит от близо 50 милиона евро

Папа Франциск утвърди прогнозния бюджет за 2021 година на Римската курия (б.р. централното държавно управление на Ватикана, в който е заложен чист недостиг от 49,7 милиона евро поради тежките последствия от пандемията от Ковид-19, съобщи Франс прес.

Днешното оповестяване в официално съобщение на предварителния бюджет от секретариата по стопанска система е казус, чиято цел е да се внесе по-голяма изясненост и бистрота за финансовите преводи на Светия трон, за което папата упорства непрекъснато.

Светият трон залага на доходи от 260 милиона евро и разноски от 310 милиона евро през 2021 година, като предстоящият недостиг бъде обезщетен посредством потребление на финансовите запаси, отбелязва Българска телеграфна агенция.

През 2019 година тези стойности са били надлежно 307 милиона евро и 318 милиона евро и бяха оповестени едвам през есента на предходната година.
За първи път в бюджета за 2021 година на Римската курия, която обгръща 60 ведомства, ще бъдат включени годишните дарения за папата от вярващите по света (очакват се 47 милиона евро), както и всички дарения за характерни цели. Дефицитът би достигнал 80 милиона евро през 2021 година без включването на годишните дарения, съгласно министерство на стопанската система. Натрупаните средства от тях ще са към 25 % по-малко през 2020 година по отношение на събраните през 2019 година 53 милиона евро.

Същевременно Ватиканските музеи, които са посрещнали 7 милиона туристи през 2019 година, са изгубили 85 % от приходите си през последната година, с пропусната облага от стотици милиони евро, съгласно информация на Агенция Франс Прес.
Ватиканът, който има голям брой недвижими парцели, се е съгласил през предходната година да понижи комерсиалните наеми с 2,6 милиона евро и да отсрочи заплащания за 2,9 милиона евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР