Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на

...
Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на
Коментари Харесай

Папата: Тайният архив на Ватикана вече не е таен

Папа Франциск разгласи в апостолическо писмо, че трансформира наименованието на Тайния ватикански списък, с цел да се избегнат отрицателни асоциации, свързани с определението " скришен ", съобщи Асошиейтед прес.

Отсега нататък големият масив документи, ръкописи и папируси към този момент ще се назовава публично Ватикански апостолически списък.

Във вчерашното си апостолическо писмо, което има силата на закон, папа Франциск показва, че архивът от дълго време е отворен за учени и той самият е издал декрет архивите от интервала на Втората международна война, от ръководството на папа Пий XII, упрекван, че не се е оповестил задоволително твърдо против Холокоста, да бъде отворен за откриватели по-рано от плануванаъа дата 2 март 2020 година

Светият отец посочи, че смяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и метода, по който " обслужва църквата и света на културата ".

Архивът съдържа документи за Католическата черква в целия свят, датираща от 8 век насам. Той съдържа 600 разнообразни сбирки, подредени по рафтове, дълги 85 километра.

Разположен в Апостолическия замък, архивът разполага с читални и двуетажен " бункер ", построен от заздравен цимент.

Най-ценните документи, които включват антични ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция против Галилео Галилей, се пазят в обезопасени пространства с климатична апаратура, където влажността е следена.

През 1881 година папа Лъв XIII отваря архива за откриватели и годишно от това се възползват към 1500 учени.

Понастоящем най-съвременната документи, налична за изследване, е тази на папа Пий XI, умрял през 1939 година

Обичайната процедура на Светия трон е да се чака 70 години след края на папството, с цел да бъде отворен обвързваният с него списък.

Това обаче би означавало архивът на папа Пий XII, който е бил отпред на Ватикана от 1939 до 1958 година, да стане наличен за учени най-рано през 2028 година

Светият трон беше подложен на напън да подреди и каталогизира по-бързо сбирката от интервала на папа Пий XII, с цел да може да бъде проучвана, до момента в който към момента има оживели от Холокоста.

Папа Франциск изясни претекстовете си за смяна на наименованието на архива и изрази страдание, че истинското латинско название " Архивиум секретум ", чието същинско значение е, че архивът е частен и обособен, е било обвързвано с съвсем злокобни подмятания, че Ватиканът крие секрети.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР