Папа Франциск обясни на посланиците си по света, някои от

...
Папа Франциск обясни на посланиците си по света, някои от
Коментари Харесай

Папата призова всички нунции по света да спрат с охолния и разгулен живот

Папа Франциск изясни на посланиците си по света, някои от които са забъркани и в полови, и финансови кавги, да живеят непретенциозно, образцово и да бъдат по-близо до бедните, в сравнение с до елита, оповестява " Ройтерс ".

В документ, предаден на повече от 100 посланици в Рим за срещи с висши чиновници на Ватикана, Франциск изясни на пратениците, че би трябвало да " живеят за Божиите неща, а не за тези на света ".

Ватиканът е суверенна страна и седалище на 1,3-милиардната Римокатолическа черква и има дипломатически връзки с повече от 180 страни. Нейните посланици, известни като нунции, постоянно са най-високопоставените и най-видимите дипломати в дадена страна. През последните години някои нуниции или други дипломати от Ватикана са затънали в кавги.

Нунцият във Франция, архиепископ Луиджи Вентура, е разследван в Париж по обвинявания в полово принуждение.

През 2013 година архиепископ Йозеф Весоловски, дипломат в Доминиканската република, е упрекнат в заплащане на момчета за секс. Той е свикан и арестуван във Ватикана и освободен от свещеничеството, само че е умрял през 2015 година, преди процеса.

Миналата година съдът на Ватикана осъди италиански духовник Карло Алберто Капела на пет години затвор за владеене на детска порнография, до момента в който е бил посланик във Вашингтон.

" Божият човек не заблуждава и не мами другите, не се поддава на злословия или клюкарствуване за други. Той резервира чист разум и сърце, не разрешава на очите и ушите си да бъдат нечисти от мръсотията на света ", разяснява папата.

Нунциите, които " излизат от релсите, повреждат даже Църквата ", добавя той.

Някои посланици на Ватикана също са подложени на критика и за разхитителен метод на живот. " Грозно е да видиш нунций, който ламти за разкош и дизайнерски облекла, измежду хора, които са лишени от обикновени витални потребности ", разяснява Франциск.

Той ги инструктира да отхвърлят подаръците от мощните, които желаят да им повлияят, и да прекарват времето си с бедните и другите в периферията на обществото.

Тъй като католическата черква при Франциск е станала по-поляризирана, някои нунции са подхванали обществени медийни акции, с цел да подлагат на критика непосредствено някои от решенията на папата или да привлекат вниманието към рецензиите от страна на консервативните групи.

Франциск изрично изясни на пратениците, че е несъвместимо с тяхната роля да " подлагат на критика папата зад тила му ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР