Папа Франциск назначи един от водещите прокурори от отдел Антимафия

...
Папа Франциск назначи един от водещите прокурори от отдел Антимафия
Коментари Харесай

Папата назначи прокурор антимафиот за шеф на Ватиканския наказателен съд

Папа Франциск назначи един от водещите прокурори от отдел " Антимафия " в Италия за ръководител на Ватиканския углавен съд единствено дни откакто избухна нов скандал за хипотетични финансови нередности в сърцето на Светия трон, съобщи АП.

Джузепе Пинятоне бе назначен два дни откакто ватиканската полиция обискира Апостолическия замък и иззе документи и компютри от Държавния секретариат . Претърсени бяха и канцелариите на ватиканската организация за финансов контрол, която има за задача да следи за допустимо пране на пари и други подозрителни финансови преводи.

Пресслужбата на Ватикана отхвърли да разяснява обиските. Тя добави само, че те са осъществени въз основа на отчет на Банката на Ватикана и на основния инспектор за минали финансови интервенции.



Списание " Еспресо " написа, че преводите засягат ватиканските холдинги за недвижими парцели в Лондон. Изданието възпроизведе документ, за който твърди, че е инструкция на ватиканската полиция и според нея като защитна мярка се отстраняват краткотрайно от служба петима ватикански чиновници.
 
After a raid on offices in the Vatican's Secretariat of State, five employees, including the director of the Vatican's Financial Intelligence Authority, have been suspended
— Catholic News Agency (@cnalive)

Пинятоне се отдръпна през май като основен прокурор в Рим, където водеше следствия за политическа корупция и проведена престъпност, както и италианското следствие за подозрителната гибел в Египет на италиански студент. Преди това той е бил прокурор в Палермо, Сицилия и Реджо ди Калабрия, където е правил огромни антимафиотски следствия против небезизвестните огромни незаконни структури " Коза ностра " и " Дрангета ".-->



Ватиканският углавен съд се занимава с закононарушения, осъществени на територията на Ватикана или такива, в които са забъркани ватикански дипломати. Наказателният кодекс, от който се управлява, се основава на италианския углавен кодекс с детайли от каноничното право.

Някои от най-знаковите каузи в съда през последните години включваха двата абсурда с изтекли документи на Светия трон " Ватилийкс ", правосъдното гонене против някогашния началник на детската болница на Ватикана поради финансиране на поправки в жилището на кардинал и осъждането на ватикански посланик по обвинявания за владеене на детска порнография.



В по-ново време ватиканската прокуратура предложи двама свещеници от ватиканската младежка семинария да бъдат правосъдно преследвани по дело за полово принуждение , засягащо млади семинаристи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР