Папа Франциск, който често е казвал, че може да се

...
Папа Франциск, който често е казвал, че може да се
Коментари Харесай

Папата пак дава знаци за възможна оставка

Папа Франциск, който постоянно е казвал, че може да се отдръпна в бъдеще, в случай че неприятното здраве му попречи да управлява католическата черква, в неделя похвали смирението на един от дребното папи в историята, който подаде оставка непринудено, вместо да ръководи доживот, предава Ройтерс.

Л`Акуила е централен италиански град, който Светият отец посети за малко. Там е заровен папа Целестин V, който подаде оставка през 1294 година с цел да се върне към живота си на аскет, поставяйки казус.

Папа Бенедикт XVI, който през 2013 година стана първият понтифекс от към 600 години, подал непринудено оставка, посети Л`Акуила четири години преди да се отдръпна. В предишното Франциск също е възхвалявал смелостта на своя предходник.

Когато Ватиканът разгласи през юни пътуването на папа Франциск до Л`Акуила - за откриването на годишен " празник на прошката " - това подхрани спекулациите, че съчетанието от събития - в това число произвеждането на нови кардинали в събота и срещите, започващи в понеделник за нова ватиканска конституция - може да предвещава нова папска оставка.

Въпреки това в изявление за Ройтерс миналия месец 85-годишният Франциск се изсмя на концепцията, като сподели, че " не ми е идвало мислено ", като в същото време остави отворена опцията той да се отдръпна по здравословни аргументи в далечно бъдеще.

В проповедта си пред хиляди хора на централния площад папа Франциск означи, че в " Божествена комедия " Данте Алигиери осъди папа Целестин V за осъществяването на това, което средновековният стихотворец назова " Великият отвод ".

Но самият папа Франциск, който се помоли безшумно пред гроба на Целестин V, сподели, че като се отхвърля от властта, Целестин демонстрира силата, която идва от смирението.

" В очите на хората смирените се преглеждат като слаби и губещи, само че в реалност те са същинските спечелили, тъй като те са единствените, които се доверяват изцяло на Господ и познават Неговата воля ", сподели папа Франциск.

Папата, който използва инвалидна количка и бастун през последните няколко месеца заради заболяване на коляното, единствено участва през по-голямата част от литургията, само че чете проповедта си със мощен глас и постоянно излиза от сюжета.

Той описа на хората по какъв начин водачът на хеликоптера, който го докара от Рим, е трябвало да кръжи известно време поради гъстата мъгла в планинския регион, преди да откри междина в мъглата. Той съпостави това със знак от Бога.

Въпреки че папа Франциск отхвърли слуховете, че възнамерява да подаде оставка в скоро време, визитата подчерта необходимостта на Католическата черква да контролира статута на папите, които се отдръпват.

Италианският град Л " Акуила беше обиден от разрушително земетресение през 2009 година, което отне живота на 309 души, рани няколко хиляди и унищожи доста здания.

В началото на визитата си в неделя папа Франциск ложи сива пожарникарска каска и беше разведен из руините на градската катедрала, която пострада тежко от земетресението и сега се възвръща.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР