Папа Франциск каза днес, че самият той е станал жертва

...
Папа Франциск каза днес, че самият той е станал жертва
Коментари Харесай

Папа Франциск станал жертва на дийпфейк, алармира, че шзкуственият интелект е заплаха

Папа Франциск сподели през днешния ден, че самият той е станал жертва на така наречен дийпфейк (дълбок фалшификат) и предизвести за заплахите, които крие опорочаването на изкуствения разсъдък (ИИ). Римският първосвещеник още веднъж прикани за въвеждане на интернационалните регулации при потреблението на тази технология по този начин, че тя да служи на общото богатство, а не за зловредни цели, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Светият отец описа за опасенията и очакванията си, свързани с ИИ, в обръщение по случай инициирания от Римокатолическата черква Световен ден на обществените връзки, който ще бъде маркиран по целия свят на 12 май.

Макар и в тристраничното си послание папата да прикани хората най-малко първоначално да изоставят присъщите за тях " катастрофични предсказания ", свързани с всичко ново, той предизвести за заплаха от " когнитивно (мисловно) замърсяване ", което може да изопачи действителността, да докара до разпространяване на дезинформация и да затваряне на хората в идеологически " ехтене камери ".

" Нека единствено си помислим за дългогодишния проблем с дезинформацията под формата на подправени вести, които през днешния ден могат да бъдат генерирани благодарение на технологията на по този начин наречените дийпфейкове, а точно основаването и разпространяването на изображения, които на пръв взор наподобяват напълно същински, само че са подправени - аз самият станах обект на сходно нещо ", написа Франциск.

Очевидно той имаше поради своята подправена фотография, която предходната година взриви обществените мрежи. На нея той носеше бяло пухено палто, дълго до коленете, като незнайният създател на изображението беше употребявал стратегия за възпроизвеждане на облици за изработката ѝ.

Франциск обърна внимание и на подправените " аудиопослания, при които нечий глас бива употребен, с цел да се каже нещо от името на дадения човек, което той в никакъв случай не е казвал ".

В понеделник основният прокурор на американския щат Ню Хемпшир заяви, че е почнало следствие за определяне на създателя на подправени позвънявания от чатбот, симулиращи гласа на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и призоваващи избиритателите да не излизат да гласоподават на вчерашните първоначални избори.

" Технологиите за симулация, лежащи в основата на тези стратегии, могат да бъдат потребни в избрани области, само че те се опорочават, когато изкривяват връзките ни с другите хора и действителността ", написа папата.

Той още веднъж прикани за сключването на интернационален контракт, който да контролира ИИ.

В днешното си обръщение папата осъди и " съпътстващите ИИ патологии " като намаляването на плурализма и процъфтяването на " груповото мислене ", при което на напред във времето се извеждат консенсусни позиции, без да бъдат взети под внимание сериозните и различни на тях гледни точки.

Франциск загатна и заплахата, която изкуственият разум крие за медиите, изключително при отразяването на боен спор, когато те може да бъдат подложени на паралелна война, водена посредством дезинформационни акции.

ИИ би трябвало да бъде в помощ на публицистиката на терен, а не да отстранява ролята ѝ, сподели той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР