Папа Франциск изрази безпокойство от пожарите, които опустошават амазонската гора,

...
Папа Франциск изрази безпокойство от пожарите, които опустошават амазонската гора,
Коментари Харесай

Папа Франциск притеснен от горските пожари в Амазония

Папа Франциск изрази безпокойствие от пожарите, които опустошават амазонската гора, която той назова " жизненоважен за планетата бял дроб ", предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Обезпокоени сме от огромните пожари, които се развихриха и разпространиха в Амазония. Този горски бял дроб е от жизненоважно значение за нашата планета ", сподели папата пред множеството, събрало се на обичайна неделна молитва на площад Свети Петър във Ватикана.

Папата ще провежда през есента огромна международна конференция, отдадена на Амазония. Той прикани 1,3-те милиарда католици по света да се молят за допустимо най-бързото изгасване на пожарите.

През май папа Франциск се срещна с амазонския родов водач Раони, пристигнал в Европа, с цел да опише за обезлесяването на Амазония. Лидерът на племето каяпо се опитваше и да събере един милион евро за защитаването на резервата Шингу в Бразилия.

През януари предходната година папа Франциск посети село Пуерто Малдонадо в югоизточно Перу, което е заобиколено от амазонската гора. Там се събраха представители на коренното население на Перу, Бразилия и Боливия, пред които папата жигосах мощния напън на огромните стопански ползи, които бленуват за петрола, природния газ, дървесината, златото и агроиндустриалните монокултури.

Амазония се простира в девет от 12-те страни на Южна Америка, преди всичко в Бразилия (67 процента), Боливия (11 процента) и Перу (13 процента). В нея се намират 20 % от незамръзналите сладководни води на планетата, 34 % от първичните гори и сред 30 и 50 % от флората и фауната в света. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР