Папа Франциск I поиска прошка от ромската общност в Румъния

...
Папа Франциск I поиска прошка от ромската общност в Румъния
Коментари Харесай

Папата помоли ромската общност в Румъния за прошка

Папа Франциск I изиска амнистия от ромската общественост в Румъния по време на тридневната си аудиенция при северните ни съседи, оповестява Romania Insider.
Искането на амнистия стана факт в квартал " Барбу Лаутару ", най-старият квартал на трансилванския град Блаж. Главата на Римокатолическата черква изиска от ромите амнистия " за всички тези случаи обратно в историята, в които сме ви дискриминирали, третирали незаслужено или низвергвали като че ли сте Каин, а не Авел и не сме могли да ви признаем, да ви оценим и да защитим уникалността ви ". Цитатът е на Vaticannews.
Папата беше в Блаж и с цел да уважи паметта и да разгласи за блажени седем католически владики, убити по времето на комунизма в Румъния. Те са хвърлени в пандиза още през 1948 година, където умират поради вярата си.
Светият отец обърна внимание и на времената на комунизма в Румъния . " Тези земи добре знаят какъв брой доста са страдали хората по тях, когато идеология или режим господства над тях и когато идеологията или режимът ги подтискат и не им разрешават да вземат сами решения за живота си, за свободата си, подтискат и въображението им “, сподели папата. Той акцентира и, че с цел да се върви напред, би трябвало да се вършат жертви от личното „ аз “ в името на общото богатство.
Подобно и на визитата си в България, папата приказва за казуса с емиграцията и в Румъния. Той уточни, че румънците-емигранти са обогатили страните, които са ги приели, със своята просвета и обичай, а с труда си зад граница са помогнали на фамилиите си, които са останали в Румъния. Припомняме, че Италия е една от страните в Европа, в които има най-голяма румънска общественост. Папата предизвести и, че в случай че Европа не отговори на провокациите, ще преживее крах.
Визитата на папа Франциск е втората на глава на Римокатолическата черква в Румъния през последните 20 години. На месата в събота участваха съвсем 100 000 души, а при в град Яши се стекоха 150 000 души. Освен това, за разлика от България, в Румъния папа Франциск и румънският православен патриарх Даниил се помолиха дружно - първо на латински, след това и на румънски . У нас Българската православна черква не се включи и в молитвата за мир.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР