Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия

...
Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия
Коментари Харесай

Папа Франциск отслужи онлайн литургия

Папа Франциск, главата на Римокатолическата черква, отслужи през днешния ден необикновена литургия във връзка Палмова неделя. Тя беше без богомолци и беше предавана онлайн в интернет и по малкия екран от базиликата Свети Петър във Ватикана, съобщи Българска телеграфна агенция.

На необикновената меса участваха с изключение на папата, няколко прелати, монахини и по-низши духовници. Обичайно събитието притегля десетки хиляди римляни, туристи и богомолци и е на площада.

Папата благослови палмовите клончета, държани от останалите участници в церемонията, а след това взе самият той една клонка.

На церемонията бяха донесени кръст, уважаван от богомолците, тъй като се счита, че е оказал помощ да се постави завършек на епидемията от чума през 16 век в Рим и икона на Дева Мария, за която се счита, че пази жителите на Рим. Те бяха сложени от двете страни на олтара в базиликата.

" Днес пред драмата на пандемията, пред толкоз рухващи сигурни неща, пред толкоз неоправдани упования, пред възприятието за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус споделя на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята обич. И ще почувстваш божията разтуха, която ще те поддържа ", сподели папата по време на месата.

Той напомни, че хората са на този свят, с цел да обичат Бог и другите. Това е нещото, което остава, а всичко друго отминава, добави той.

Папата съобщи, че драмата, през която минава в този момент човечеството, кара хората да погледнат насериозно на това, което е в действителност съществено и да не си губят времето с неща, които имат дребна стойност. Франциск прикани всички да се свържат с оня, който страда и който е самичък и е в потребност.

" Нека не мислим единствено за това, което ни липсва, а за положителното, което можем да създадем ", съобщи той.

Великден за католиците е идната неделя. С литургията за Палмова неделя нормално се слага началото на ритуалите през Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на рестриктивните мерки поради пандемията от ковид.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР