Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папата номинира 13 нови кардинали, включително първият чернокож от САЩ

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март номинира през днешния ден 13 нови кардинали. Сред тях е и първият негър от Съединени американски щати - Уилтън Грегъри, архиепископът на столицата Вашингтон, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

В изненадващото известие, което направи от прозореца на своя кабинет пред събралите се вярващи на площад "Свети Петър ", главата на Римокатолическата черква сподели, че новите кардинали ще бъдат ръкоположени публично на гала на 28 ноември. Сред тях е францисканецът от Италия Раниеро Канталамеса, някогашен персонален изповедник на Светия отец във Ватикана. Друг францисканец, Мауро Гамбети, ще оглави като кардинал Светия конвент в Асизи, града на Свети Франциск.

Измежду останалите бъдещи кардинали личат архиепископите на Кигали (Руанда), Капис (Филипините) и Сантяго (Чили), както и един от Бруней.

От Ватикана към този момент не са съобщили по какъв начин ще се организира консисторията, както е известна церемонията по ръкополагане, поради рестриктивните мерки за пътувания по света поради коронавирусната пандемия, отбелязва АП.

Ройтерс показва, че девет от тринайсетимата бъдещи кардинали ще бъдат от така наречен електори, т.е. ще имат право да вземат участие в избора на нов папа. Франциск е номинирал към 57 % от кардиналите електори. Това усилва вероятността идващият папа да продължи по-либералния курс на аржентинския наместник на престола на Свети Петър.

Останалите кардинали електори бяха номинирани от по-консервативните прародители на Франциск - Бенедикт Шестнайсети и Йоан-Павел Втори. С новите девет кардинали електорите ще станат 128.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР