Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папа Франциск прие оневинения в Австралия кардинал Джордж Пел

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март одобри през днешния ден на частна визита австралийския кардинал Джордж Пел, оправдан тази пролет по обвинявания за педофилия в Австралия и завърнал се в Рим на 30 септември, предадоха международните организации.

Новината за срещата бе оповестена в Официалния бюлетин на Ватикана, където всеки ден се оповестява работният график на папата.

Малко преди завръщането на Пел в Рим, папата в профил от поста му неговия огромен съперник - италианския кардинал Анджело Бечу, фигура номер две в Държавния секретариат на Ватикана. Бечу бе упрекнат в непотизъм и финансови злоупотреби.

Срещата на Пел, който е някогашен министър на стопанската система на Ватикана, с папата през днешния ден не е изненадваща, защото Франциск постоянно е държал на презумпцията за непорочност, само че е малко евентуално да му бъде поверен нов пост в Светия трон. Още след идването му във Рим на 30 септември, държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин посочи, че Пел не е извикан публично от папата.

На доктрина Пел трябваше да съблюдава карантина от 14 дни при завръщането си от Австралия в Италия поради коронавирусната пандемия, само че както наподобява той я е посъкратил, с цел да се види с папата. Неотдавна той беше сниман и на терасата на кафене покрай Ватикана.

Седемдесет и девет годишният Пел е прочут с познанията си по икономическите въпроси и беше назначен през 2014 година от Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отпред на новосъздаденото ведомство Секретариат по стопанската система, претрупан със задачата да управлява финансите и разноските в другите администрации на Светия трон. Мисията на това ведомство се сблъска с огромна вътрешна опозиция в Римската курия, привикнала на огромна финансова самостоятелност.

Неотдавна в. "Кориере каузи сера " разви теорията, че съперникът на Пел - кардинал Бечу, е изпратил 700 000 евро, с цел да възнагради австралийски очевидци на обвиняването против Пел. Тази догадка обаче беше опровергана от Бечу.

През февруари предходната година Пел бе наказан на 6 години затвор за изнасилвания и полова експанзия над две деца от хора на катедралата Свети Патрик в Мелбърн, осъществени през 1996 г и 1997 година, когато той е бил архиепископ там. Тогава Ватикана реагира, като сподели, че изпитва надълбоко почитание към австралийското правораздаване, само че напомни, че Пел има правото да се пази до последна инстанция. Кардиналът беше отхвърлен от поста на министър на стопанската система на Ватикана. Ватикана разгласи също, че има вътрешно следствие против него.

Междувременно присъдата на Пел беше доказана на апелативна инстанция. Накрая обаче Върховният съд на Австралия го оневини по пет обвинявания за полови похищения. Тогава Пел, който беше в ареста от година, бе пуснат на независимост и съобщи, че правосъдното решение е разрешило да се поправи една огромна неправда.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР