Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически сан

...
Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически сан
Коментари Харесай

Папа Франциск е приел оставката на кардинал Филип Барбарен

Папа Франциск е приел оставката на най-високопоставения френски католически ранг - кардинал Филип Барбарен, няколко седмици, откакто той бе оневинен след обжалване по дело за прикриване на полови похищения против деца, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

За оставката на 69-годишния кардинал оповестиха от епархията на архиепископа в Лион. Скандалът раздруса френската католическа черква и стана предмет на трагичен игрален филм, спечелил премия през 2018 година

Барбарен предложи оставката си още предходната година, когато бе приет за отговорен на първа инстанция и получи 6-месечна условна присъда. Тогава папата я отхвърли, изхождайки от презумпцията за непорочност, до момента в който е в ход процесът на обжалване.

На 30 януари т.г. Лионският апелативен съд постанови, че Барбарен не е нарушил закона, който изисква управляващите да бъдат осведомени за обвинявания за полови похищения против деца. Въпреки оправдателната присъда кардиналът незабавно съобщи, че ще възобнови оставката си.

Обвиненията бяха свързани с многочислени изказвания за похищения против деца от френски духовник (впоследствие лишен от нравствен сан), който е бил ментор на скаутска група през 80-те години, дълго преди Барбарен да стане архиепископ на Лион през 2002 година Самият духовник, Бернар Прена, е обвиняем по дело, почнало през януари, като присъдата се чака на 16 март. Според френски медиен източник, по време на процеса той е признал за поредност от полови похищения против момчета. През 1991 година той единствено бе изместен от една енория в друга, откакто църковните управляващи разбрали за прегрешенията му. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР