Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от

...
Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от
Коментари Харесай

Папата: Украйна рискува да се превърне в забравената война

Папа Франциск е смутен, че интернационалното внимание се измества от продължаващата към този момент от съвсем две години война на Русия против Украйна, съобщи през днешния ден Украинската гръко-католическа черква (УГКЦ), представена от Ройтерс.

Русия стартира пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 година и двете страни водят по думите на някои наблюдаващи война на безсилие на фона на опасения, че западната поддръжка за Киев може да отслабне, в случай че спорът се проточи.

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск написа, че съжалява, че " на фона на една все по-трагична интернационална обстановка има риск войната в Украйна да се трансформира в пропуснат спор ", се споделя в изказване на църквата. В него се разяснява, че папата е изпратил писмото си в отговор на писмо от основния архиепископ на украинската черква Святослав Шевчук, в което той изразил сходни опасения по отношение на войната и уведомил папата за съветските въздушни удари от 29 декември – най-големите от началото на спора.

Според изказването Франциск нарекъл ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура " отвратителни, неприемливи и изцяло неоправдани " и призовал интернационалната общественост и всички участници в спора да търсят мирни решения.

Папата непрекъснато приканва за мир и неведнъж е отправял апели за помощ на " мъченическа Украйна ", само че някои украински среди насочат рецензии против него поради привидното му отвращение намерено да подлага на критика Русия, изключително при започване на войната, показва Ройтерс.

Франциск също по този начин изпрати собствен специфичен делегат – италианският кардинал Матео Дзупи – в Киев, Москва и Пекин и му разпореди да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Русия споделя, че е подготвена за мирни договаряния, в случай че Украйна се съобрази с " новата действителност ", което допуска признание на обстоятелството, че Русия управлява към 17,5% от украинската територия, отбелязва Ройтерс. Украинския президент Володимир Зеленски отхвърля всяко съмнение, че Москва се интересува от договаряния.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР