Папа Франциск е обещал до 2019 г. да посети България,

...
Папа Франциск е обещал до 2019 г. да посети България,
Коментари Харесай

Папа Франциск догодина ще посети България, Румъния или друга балканска държава

Папа Франциск е заречен до 2019 година да посети България, Румъния или друга балканска страна. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след аудиенцията си при папа Франциск, се вижда от видео във " Facebook " профила му. Борисов е дал писмена покана на папа Франциск да посети България до края на годината и получил заричане от него и неговите чиновници да мислят за посещаване в България и на Балканите.


Борисов добави, че е приказвал с владиката Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит, с цел да се приготвят за визитата с българския патриарх. Борисов е разказал на папа Франциск всичко, което държавното управление прави за присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. " За да няма спекулации, задачата на едно такова посещаване е да не пада тематиката за Западните Балкани ", сподели Борисов. " Искаме просто да има мир на Балканите и да го превърнем в строителна площадка ", добави той.

Премиерът на България и папа Франциск са разговаряли половин час, заяви организация " Фокус ". Борисов изказал благодарности, че католическата черква е благословила българската писменост. Той подарил на папата неповторимо копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози, които да бъдат засадени в градината на Ватикана. Папата върнал жеста, като подарил на Борисов плакет с маслиново стръкче и му поискал да служи на мира и да събира хората. Борисов възприел този подарък като оценка за работата си по тематиката Западни Балкани.

Българската делегация е посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн.

През вчерашния ден Борисов уважи взаимно с македонския министър-председател Зоран Заев и представителите на делегациите на двете страни паметта на св. Кирил при гроба му в " Сан Клементе " в Рим, а по-късно двете делегации посетиха базиликата " Санта Мария Маджоре ", където за първи път е благословена славянската книжовност. Двамата министър председатели участваха и на молебен за здраве и триумфи на българския народ, а по-късно бяха дружно и на банкет в българското посолство в Италия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР