Папа Франциск е казал при срещата си с патриарх Неофит,

...
Папа Франциск е казал при срещата си с патриарх Неофит,
Коментари Харесай

Папата към патриарха: ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папа Франциск е споделил при срещата си с патриарх Неофит, че ще пази тази братска среща в сърцето си. Това написа в известие на уеб страницата на Светия синод след диалога сред двамата, който продължи по протокол към 20 минути. Това е и единствената среща сред двамата, която е планувана. Наскоро Светият синод на Българската православна черква излезе със особено решение, с което пожела категорично да уведоми, че не взе участие в организирането на визитата на папа Франциск в България, че няма да има общи богослужения с него, че не позволява клирици на църквата да вземат участие в събития от програмата. И че единственото, с което ще се включи православната черква в събитията от визитата, е срещата в синодалната палата през днешния ден по обед.

От известието след срещата се вижда, че папата е отделил повече думи на вероятното единство на католиците и православните християни.

" Добре пристигнали в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на доста други Божии светци и угодници, с помощта на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се популяризира в Европа и оттатък нейните лимити ", споделил в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит, представен от пресцентъра си.

Той изтъкнал още, че " глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска черква е самичък Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш категоричен дълг е да пазим Неговия транспортен съд от каквито и да е пробойни, с цел да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е " без леке, или недостатък, или нещо сходно " (Еф. 5:27) и поставяме всички старания да не позволяваме взаимни отстъпки с вярата. Радваме се всякога, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения. "

На собствен ред папа Франциск е поздравил домакина с в деня на Томина неделя. " Раните, които в хода на историята се отвориха измежду нас, християните, са мъчителни разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И през днешния ден допираме с ръка техните последици. Но може би, в случай че сложим дружно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, в случай че, признавайки нашите недостатъци, се потопим в Неговите рани от обич, можем да намерим още веднъж насладата от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на еднакъв олтар пасхалната загадка "... " " Бих желал още веднъж да благодаря за оказания ми банкет и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си загатна за тази братска среща.Христос воскресе! ", споделил в словото си папа Франциск.

В срещата, съгласно известието на Синода, са взели участие Плевенскит митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий и Мелнишкият свещеник Герасим, основен секретар на Светия Синод, както и някогашният министър председател Симеон Сакскуборгготски, наименуван в известието на синода Негово Величество цар Симеон II.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР