Папа Франциск днес празнува 85-ия си рожден ден. Тази годишнина

...
Папа Франциск днес празнува 85-ия си рожден ден. Тази годишнина
Коментари Харесай

Папа Франциск празнува 85-ия си рожден ден с поглед към историята

Папа Франциск през днешния ден чества 85-ия си рожден ден. Тази годишнина е още по-забележителна, поради пандемията от ковид и интервенцията на червата, която претърпя през лятото. А също по този начин и тежестта на историята: неговият предходник се отдръпна от Светия трон на същата възраст, а последният папа, който е живял повече от 85 години, е бил Лъв XIII, който е оглавявал Римокатолическата черква преди повече от век и е умрял на 93-годишна възраст през 1903 година, написа Асошиейтед прес.
Още по темата
Въпреки това Франциск продължава решително напред. Неотдавна той се завърна от пътешестване до Кипър и Гърция, провокирало огромно раздвижване, откакто преди този момент, по отношение на битката против коронавирус пандемията, той посети Ирак, Словакия и Унгария. Преди време той започва и невиждани двугодишни съвещания с редовите католици по въпроса по какъв начин Църквата да стане по-близка до миряните. Папа Франциск не демонстрира никакъв знак за закъснение на акцията си да направи света след КОВИД-19 по-устойчив в екологичен проект, по-справедлив стопански и да се трансформира в едно братско място, в което бедните имат приоритет.

От последния му рожден ден насам светият отец разпореди 10-процентно орязване на заплатите на всички кардинали и понижи в по-малка степен заплатите на чиновниците във Ватикана в опит да овладее бюджетния недостиг на Ватикана, който възлиза на 50 милиона евро. За да се бори с корупцията, той наложи горна граница от 40 евро на цената на подаръците, които могат да получават чиновниците на Светия трон.

Той прокара закон, който разрешава кардинали и епископи да бъдат наказателно преследвани от ватикански съд, който се управлява от всемирски лица, а по този начин приготви сцената за към този момент настоящия значим правосъден развой против тогавашния му непосредствен консултант кардинал Анджело Бечу, който е упрекнат във финансови злоупотреби.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР