Папа Франциск даде благословията си пред площад Свети Петър във

...
Папа Франциск даде благословията си пред площад Свети Петър във
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Папа Франциск даде благословията си пред площад " Свети Петър " във Ватикана, който всекидневно е изпълнен с десетки хиляди гости, само че в този момент е запустял поради пандемията

© REUTERS 6.7% е годишната инфлация на питателните артикули през февруари по данни на Национален статистически институт. Поскъпването идва от месни артикули и зеленчуци. Една седмица под знака на изключителното състояние

След като предишния петък Народното събрание гласоподава решение за въвеждане на изключително състояние в страната поради епидемията от ковид, цялата седмица мина под знака на уточняване на режима на рестриктивните мерки
и прецизиране на юридическите им параметри. Към сряда вечерта спешният щаб рапортува 92 разпознати случая на инфектирани в на практика цялата страна - София, Перник, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана, Лом, Варна, Благоевград, Смолян и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В сряда Народното събрание одобри на първо четене закон за ограниченията по време на изключителното състояние , който санира въведените в петък ограничавания със заповед на министъра на опазването на здравето за затваряне на образователни заведения, търговски обекти, фитнес зали, възбрана на всеобщи мероприятия и други Законопроектът планува необятен набор от други ограничения - прекъсване на всички процесуални периоди по висящи правосъдни каузи като се изключи наказателните производства, преустановяване на оповестените процедури за обществена обмен и въвод във притежание, прекъсване на всички запори на банкови сметки и трудови хонорари, както и осъществяването на описи на имущество, промени в Кодекса на труда при краткотрайно прекратяване на активността на предприятията. Окончателното гласоподаване се чака в петък, а до тогава законът ще бъде допълнен с доста други ограничения. От ГЕРБ оферират и прекъсване на публичните поръчки.

От понеделник образователната система в страната мина в онлайн режим , откакто всички занятия бяха анулирани до 29 март.
Банско стана първият български град, подложен под цялостна карантина поради ковид , откакто в понеделник бяха открити инфектирани с ковид 9-годишно дете и дядо му, които са англичани. След това беше открит инфектиран и ски преподавател от курорта. От вторник вечерта със заповед на здравния министър за жителите на града е въведена възбрана да излизат от домовете си с изключение на за доставяне с храна и лекарства и прилагане на неотложни услуги. В града ще могат да влизат и излизат единствено снабдители на артикули от първа нужда, полиция, медицински лица, пожарникари и така нататък Намиращите се по това време в Банско към 200 задгранични туристи получиха 24 часа период да изоставен града и страната.

Президентът Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов и други представители на кабинета и Националния действен щаб организираха диалог в сряда, траял към час и предаван директно по малкия екран, в който бяха разисквани предприеманите от управляващите ограничения против епидемията. Радев изиска да не се насаждат боязън и суматоха, а институциите да работят отговорно

В сряда със заповед на здравния министър България затв ори границите за жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия.

Министърът на туризма Николина Ангелкова забрани проведените туристически пътувания на чужденци в България и на българи в чужбина дружно с всички свързани с тях спомагателни услуги.

Свят

Спорът сред Берлин и американския президент Доналд Тръмп за немската компания CureVac , която създава ваксина против ковид, се задълбочава. В началото на седмицата Европейската комисия предложи на компанията обезпечен заем 80 млн. евро, с цел да " форсира развиването и производството на имунизацията против ковид в Европа ". Това става, откакто вестник Welt am Sonntag написа, че Тръмп се пробва да притегли CureVac в Съединени американски щати, с цел да получи страната му извънредни права върху разработките. От немското здравно министерство показват, че евентуалната ваксина ще бъде " за целия свят, не за обособени страни ", а от американска страна настояват, че историята е " значително раздухана ". Инвеститорът Дитмар Хоп, чийто фонд държи 80% от CureVac, разяснява, че бизнесът ще остане в Германия и задачата е имунизацията " да доближи, да отбрани и да помогне на хората освен районно, само че също по този начин солидарно по света ". Компанията споделя, че се надява пробната ваксина да е подготвена до юни или юли, след което регулаторите да разрешат проби върху хора. Ако има триумф при клиничните тествания, CureVac ще може да създаде до 10 млн. дози при един индустриален цикъл, който всекидневно продължава няколко седмици.

Кандидатът за президентската номинация на демократите в Съединени американски щати Джо Байдън победи съперника си Бърни Сандърс на първичните избори във Флорида, Илинойс и Аризона. Бившият американски вицепрезидент затвърди преднината си, като се обърна за поддръжка непосредствено към поддръжниците на своя противник. С този хеттрик той се утвърди в допълнение като евентуален претендент на демократите, който да се изправи против президента Доналд Тръмп на вота за държавен глава през ноември.
Китайската стопанска система се е свила с 20% през януари и февруари , сочат данните на Bloomberg Economics, защото през първите два месеца на годината азиатската страна е насочила главно ресурсите си към битката с ковид. Този резултат е фрапантно по-нисък от упованията за напредък с 1.2% през първото тримесечие. Производството спада с 13.5% за двата месеца, продажбите - с 20.5%, а вложенията - с 24.5%.

Бени Ганц - главният противник на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, получи мандат за съставяне на ново съдружно държавно управление. Партията на Нетаняху " Ликуд " завоюва повече места от групировката " Синьо и бяло " на Ганц на парламентарните избори в страната. Но Ганц бе подсилен от болшинството депутати да опита да сформира кабинет. Той даде обещание да работи за " държавно управление на националното единение с колкото е допустима по-широка представителност " и то да бъде реалност до дни. Това се случва на фона на епидемията от ковид в страната, която забави началото на процеса за корупция против Нетаняху.

Хиляди хора, най-вече румънци, бяха блокирани на австрийско-унгарската граница във вторник в очакване на " филантропичен кулоар ", който да ги преведе през Унгария, с цел да стигнат до родните си страни. Това става на фона на затварянето на граници в Европейски Съюз поради ковид

Фотограф: REUTERS

Икономика

Виенският стопански институт намали прогнозата си за Брутният вътрешен продукт на България до 1.4% от 2.8% в миналата прогноза от есента. Влошената вероятност - една от първите за района, е отражение на разпространяването на ковид на Стария континент. Според икономистите Източна Европа е изправена пред най-лошата си година от финансовата рецесия насам.

Малко над половината от компаниите нямат в договорите си с сътрудници клаузи за форсмажор , демонстрират резултати от анкета за отражението на COVID-19 върху българския бизнес на БСК, в която са взели присъединяване 724 компании. Те страдат главно от загубата на клиенти и нарушените доставки, като двете варианти са посочени надлежно от 588 и 323 от интервюираните.

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е подготвен, само че се спука при тестването . Надеждите на ръководещите бяха, че от края на седмицата Перник и близките обитаеми места ще имат вода и от бент. " Бели Искър " от заран до вечер и вода ще има от 6.00 до 22.00 часа. Сега обаче не се знае какъв брой време ще отнеме отстраняването на повредата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР