Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл,

...
Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл,
Коментари Харесай

Пантеонът на възрожденците в Русе е в окаяно състояние

Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и плесен , съобщи Българска национална телевизия.

Става въпрос за един от 100-те национални туристически обекта в България. Въпреки че в него са препогребани костите на знакови персони от битката за национално избавление, като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Панайот Волов или Ангел Кънчев, все още пантеонът се намира в окаяно положение.

По думи на шефа на Историческия музей в Русе проф. доктор Николай Ненов з а последно постройката е била ремонтирана през 2000 г ., само че проблеми с течове е имало от самото й изграждане през 1987 година

Пантеонът постоянно става цел на набезите на хулигани , които оставят разнообразни послания, на доста места облицовката му е изкъртена, а при всеки дъжд се стича вода по стените на пространствата. Вентилационната и отоплителната апаратура също не работят.
 Националната библиотека посреща 140-тата си годишнина с протекъл покрив
Националната библиотека посреща 140-тата си годишнина с протекъл покрив

Необходими са 780 000 лв. за ремонт

Въпреки всичко това е един от най-посещаваните обекти в района, описват от Регионалния исторически музей в Русе, акцентирайки че годишно Пантеона посещават до 7 000 души.

Близо 2 млн. лв. към този момент са обезпечени за наложителния ремонт на постройката по програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния. Избрана е и компанията, която ще извърши ремонтните действия, които включват преправка на подпорните зидове на основния вход, отводняване, замяна на съществуващата каменна обшивка, слагане на външна топло- и хидроизолация, както и разчистване и замяна на позлатата на купола.

Ремонтът би трябвало да завърши за 10 месеца , като се планува той да стартира до юли тази година. На метри от Пантеона пък ще бъде повдигнат и паметника на Апостола на свободата Васил Левски.
 Кукленият спектакъл в Сливен има незабавна потребност от ремонт
Кукленият спектакъл в Сливен има незабавна потребност от ремонт

Сградата е благосъстоятелност на Главното мюфтийство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР