Панорама мол Плевен първи освободи търговците от наем за периода

...
Панорама мол Плевен първи освободи търговците от наем за периода
Коментари Харесай

Все повече молове дават наемна ваканция за периода на карантината

" Панорама мол Плевен " първи освободи търговците от наем за интервала на карантината и изиска по 1 евро на кв.м вместо договорната такса сървис

© Cushman & Wakefield Forton Моловете започнаха да освобождават търговците на дребно с магазини в тях от наема за целия интервал на карантината - от 13 март до деня на отменянето й в бъдеще. Сервизните такси най-често не престават да са дължими. Издадените фактури за наем за март се сторнират от 13-о число до края на месеца. Парите ще бъдат връщани или приспадани от бъдещи заплащания - на наеми или сервизни такси. Това заяви Мариан Колев, ръководител на Българската ритейл асоциация, като посочи, че в тази ситуация по-скоро приказва като притежател на веригата за детски артикули " Хиполенд ".

По информация от търговци наемна почивка първи са оповестили " Панорама мол Плевен " и " Гранд мол Варна ". От софийските молове има публично писмо от The Mall. В края на предходната седмица се очакваше да ги последват " Парадайз център ", " Сердика център " и " Мол България ", а и от " Бургас плаза ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Наемите и форсмажорът

До преди седмица въпросът дължи ли се наем за неработещ магазин в мол, затворен по линия на коронавирус ограниченията, към момента беше противоречив. Той изникна, откакто на 13 март комерсиалните центрове бяха задължени да не одобряват гости със заповед на здравния министър. Право да работят имат единствено супермаркетите, аптеките, дрогериите, банковите и застрахователни клонове в комерсиалните центрове и по тази причина наемните ваканции не важат за тях.

Още в същия ден мениджърите на комерсиалните центрове уведомиха документално наемателите си за затварянето. След това и наемателите ги заляха с писма и позвънявания, че поради форсмажорните условия няма да заплащат. Този вид уведомления са изискване, с цел да могат да търсят правата си в съда (след като той още веднъж отвори) и ако не се схванат с наемодателите си.

Най-голям е казусът при наемателите, които са на закрепен наем или на % от оборота (т.нар. подоходен наем), като закрепеният наем е долната граница. При такива условия в моловете най-често работят по-малките компании. Често най-големите интернационалните марки, съумяват да се договорят и да заплащат единствено подоходен наем. За тях в тази ситуация няма проблем - при нулев оборот дължимият наем също е нулев.

Ситуацията основава проблем и за мол мениджърите. Дори наемателят да не заплати, веднага като един път е издадена фактура за даден месец, по нея се дължи Данък добавена стойност.

" Мол Плевен " - по 1 евро на кв.м на месец

" Освобождаваме наемателите от всевъзможен тип наеми и от сървис таксата, която е самостоятелно контрактувана. Помолихме ги само да превеждат по 1 евро на кв. м на месец. Така биха ни подкрепили, тъй като продължаваме да почистваме, дезинфекцираме и осигуряваме защита поради магазина, аптеката и дрогерията, които работят.

Фактурите за март бяха пуснати, само че са сторнирани, и наем се дължи единствено до началото на карантинния интервал - 13 март ", изясни Владислав Монов, шеф на " Панорама мол Плевен ". Търговският център е измежду най-големите в Северна България.

" Взехме решението в мениджърския екип съвсем незабавно с помощта на притежателите и се надявам най-малко малко да сме облекчили страната и наемателите, с цел да не редуцират хора ", сподели Владислав Монов. Според Търговския указател притежатели на " Мол Плевен 2013 " са Светослав Радев и Петя Славова. В мола има 62 наемателя и в него работят над 850 души, 40 от които - в администрацията. " След два-три месеца изключителното състояние ще свърши. Ние желаеме да работим обикновено с тези хора и по-лесно да възстановим активността си ", сподели той.

Добави, че заплащат заеми и лихви, само че няма да уволняват хора. Продължават да подписват нови наемни контракти - към този момент имат един с комерсиална верига и са пред завършване на контракт с огромна европейска верига с над 3000 магазина.

The Mall - без наем, само че с такса

" Решихме за март ще бъдат издадени кредитни вести за фактурирания наем единствено за дните, през които достъпът на клиенти до комерсиалния център и в частност до наетите пространства е бил стеснен. Това важи единствено за наемателите, до чиито обекти достъпът на клиенти е бил стеснен според заповедта на министъра на опазването на здравето дружно с последващите ѝ промени ", изясни Димитър Кехайов, общоприет управител на The Mall.

" На наемателите, чиито обекти са с стеснен достъп, няма да бъде начисляван наем за интервала до излизане на нова заповед и/или позволение от държавното управление за достъп на клиенти до магазините в комерсиалните центрове ", добави той.

Освен това разяснява, че притежателят " АП Ритейл I " прави това в символ на благосклонност и партньорско отношение към наемателите си с религия в устойчивото бъдеще на общия им бизнес ". Дружеството принадлежи на южноафриканската компания Hystead.

Таксите за обслужване обаче би трябвало да бъдат плащани. Аргументите на комерсиалния център са, че продължава да има разноски за разчистване, защита, стерилизация, комунални услуги. Освен това се поддържат всички съоръжения, несъмнено равнище и процеси, с цел да е подготвен да отвори, откакто премине изключителната обстановка.

Сървис таксите в моловете в София са на равнища към 6-7 евро на кв. м месечно.

Mall of Sofia - о тлагане на априлските фактури

" За момента отлагаме априлските фактури и това е единственото, което мога да кажа ", съобщи мениджърът на " Мол София " Ангел Семерджиев. По информация от търговци това е единственият софийски мол, неотстъпчив за наемите. " По останалите въпроси чакаме решение от борда на шефовете. Най-вероятно, преди да се реши какво да се прави, ще се изчака да се види по кое време ще излезем от тази обстановка ", добави мениджърът. Като висящи въпроси очерта дали ще се фактурира за карантинните месеци и дали ще е в цялостен размер, и дали ще се вършат кредитни известния по към този момент издадените фактури за март. Според него най-хубавият метод е самостоятелният - да се договаря и да се види каква е обстановката при всеки един от наемателите. Собственик на " Мол София " е полското " Глоуб трейд сентър " (GTC) през компанията " Дорадо 1 ".

Мариан Колев разяснява, че решението на мол мениджърите за освобождение от наем е глътка въздух за търговците на дребно. Като изключим питателните магазини, аптеки, дрогерии и банки, те са в тежко състояние поради невъзможността да работят. Особено зле е ситуацията при търговците, чиито магазини са само в молове, въпреки че и оборотите на обектите по комерсиалните улици са спаднали два-три пъти. " За сървис таксата - ще се договаря да бъде понижена най-малко на половина ", добави притежателят на " Хиполенд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР