Пънк групата Пуси райът“ осъди Русия в Европейския съд по

...
Пънк групата Пуси райът“ осъди Русия в Европейския съд по
Коментари Харесай

Пуси райът“ осъди Русия в Страсбург

Пънк групата „ Пуси райът “ осъди Русия в Европейския съд по правата на индивида.

 Според магистратите, които бяха сезирани преди 5 години, Русия е направила „ многочислени нарушавания “ във щета на групата. За неоправдателното решение оповестиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е поради опита на три от девойките от фeминиcтĸaта пънĸ гpyпa да пеят песни против Путин в московски катедрален храм през февруари 2012 година Заради това, Мария, Надежда и Екатерина бяха задържани и съдени за „ смело безчинство, стимулирано от религиозна ненавист “.

Според съда в Страсбург с присъдите им „ затвор “ и  униженията  по време на процеса - трите бяха държани в стъклено помещение, обградено от служители на реда са били нарушени пет члена от Европейската спогодба за правата на индивида.

Съдът признава, че управляващите са имали учредения д ареагират на станалото в храма, само че наказванията били прекомерно тежки и било нарушено правото им на изложение, в това число с блокирането на достъпа до песните на „ Πycи paйът “ в интернет.  Присъденото обезщетение за трите е 37 000 евро плюс съвсем 12 000 евро разходи по делото.

Междувременно през днешния ден съд в Москва осъди по бързата процедура на 15 дни затвор деятели от „ Пуси райът “ за последната им обществена демонстрация. Те нахлуха с полицейски униформи и пред очите на съветския президент Путин при започване на второто полувреме на финала Франция - Хърватия. Вероника Никулшина, Олга Курачева, Олга Пахтусова и Пьотър Верзилов получиха и възбрана да посещават спортни събития през идващите три години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР